Stek Woon & Lifestyle Magazine
6 x keukentrends: Van aanrecht tot achtertuin

Feitjes over hypotheekrentes

We zijn dagelijks bezig met het spotten van de nieuwste trends op interieurgebied en brengen je ook graag up to date met designnieuwtjes. Maar alvorens we kunnen gaan bouwen of verbouwen, inrichten en stylen is er nog een heel belangrijke stap voor: het kopen van een kavel of een woning. Daarom verdiepen we ons eens even in de hypotheekrentes. Want hoe zit het eigenlijk als je bijvoorbeeld als zelfstandige interieuradvies geeft of full time blogger bent en dus geen vast dienstverband hebt? We zetten het op een rijtje.

Hypotheekrentes voor ZZP

Een flexibel dienstverband wordt steeds populairder en het aantal freelancers en zzp’ers stijgt. Voor bedrijven is het een voordeel om ‘on demand’ een expertise in te huren in plaats van iemand full time in dienstverband te hebben die je misschien niet full time nodig hebt. Vrije tijd, sporten, tijd met het gezin doorbrengen wordt ook steeds belangrijker. En dat vraagt om flexibele uren. Dat kan een reden zijn om als zzp’er aan de slag te gaan en de stap naar de Kamer van Koophandel te zetten. Een grote reden om het niet te doen was dat je als zzp’er niet zo makkelijk een huis kon kopen. Daar zijn tegenwoordig toch meer mogelijkheden in en bieden partijen ook aantrekkelijke hypotheekrentes voor ondernemers. Zelfs al je nog geen jaar als zelfstandige werkt zijn er al mogelijkheden bij bijvoorbeeld de NIBC Bank. Bij een vast dienstverband is je loonstrook het uitgangspunt om het bedrag wat je kunt lenen te bepalen. Voor ondernemers wordt het inkomen berekend op basis van jaarcijfers of een prognose van een AA-accountant. Het percentage wat meetelt van je inkomen varieert naar mate je langer zelfstandige bent. Tussen de 1 en 2 jaar wordt 75% meegenomen, tussen de 2 en 3 jaar 90% en langer dan 3 jaar mag zelfs 100% van je inkomen mee. Vraag je samen met je partner een hypotheek aan en is hij of zo ook zelfstandig ondernemer? Dan moet één van jullie in ieder geval drie jaar of langer zzp’er zijn.

Woning als belegging

Aangezien de spaarrentes relatief laag zijn, de huurprijzen van woningen hoog en het aanbod hierin in veel gemeentes laag, is het interessant om nu een huis of kaveltje te kopen. Het voordeel van een eigen woning is ook dat alles wat je hieraan verbouwt en in je huis investeert, zich ook weer terugbetaalt als je de woning verkoopt. Ook de hypotheekrente is momenteel laag dus een gunstig moment om uit te kijken naar de mogelijkheden om een woning te kopen en te investeren in later. Je kan hypotheekrentes voor verschillende termijnen vastzetten met een maximale looptijd tot 30 jaar. Ook kan je ervoor kiezen om een aflossingsvrije hypotheek te nemen zodat je uitsluitend de rente betaalt. Wil je meer zekerheid voor later? Dan is een hypotheek waarbij je wel aflost of een aanvullende spaarvorm een slim idee. Een andere manier om een woning als belegging te kopen is het aanschaffen van een pand of meerdere panden en deze te verhuren. Wanneer je kind gaat studeren bijvoorbeeld. In plaats van een kamer te huren kun je ook een appartement kopen en deze verhuren aan diverse studenten. In dit geval heb je de zogenaamde Investeringshypotheek. Er geldt een minimale lening van € 70.000,- en een maximale lening van € 500.000,- waarbij je maximaal 4 panden kunt beheren. Laat je wel goed informeren want bij het verhuren van woningen komt natuurlijk heel veel kijken!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.