Stek Woon & Lifestyle Magazine

Erfstukken in huis

We krijgen er allemaal wel een keer mee te maken. Het moment dat je erfstukken voor in huis ‘mag’ uitkiezen. En niet alleen emotioneel is dit een moeilijk moment, ook de keuze daarna is lastig. Want wat ga je met deze erfstukken doen? Geef je het een mooi plekje in huis of komt het ergens op zolder te staan? Ik geef jullie een aantal tips.

Wat kies je uit?

Ik heb het zelf helaas ook al meegemaakt. Als (één van) je ouders overlijdt dan komt het moment dat je je ouderlijk huis moet leegruimen. Een huis vol herinneringen, maar ook vol spullen. En dan moet je moeilijke beslissingen nemen. Wat wil je houden? Wat gooi je weg? Op het moment zelf hebben wij er voor gekozen om bij twijfel de spullen te houden. Vol emotie maak je namelijk niet altijd de juiste keuzes. Op een later moment hebben wij nog een keer naar de spullen gekeken en alsnog een aantal spullen weg gedaan. Weloverwogen, dus we hebben hier geen spijt van gekregen. Je kan uiteindelijk niet alles vanuit je jeugd houden. Soms moet je keuzes maken. Overleg desnoods met je partner, broers of zussen als je er zelf niet uitkomt.

Een erfstuk in huis, en nu?

Je zult het zien, niet alle erfstukken zullen even mooi staan bij de inrichting van je huis. Maar wat doe je dan? Je zal zelf de afweging moeten maken hoe belangrijk je het vindt of een erfstuk in de woonkamer komt te staan of dat het ook ergens anders een plekje in huis mag krijgen.

Erfstukken in huis een plekje geven

Zo zat ik met een geërfd servies in mijn maag. Ik weet niet eens precies de waarde hiervan, wel dat het van mijn oma is geweest en dat het daarna altijd bij mijn moeder in de woonkamer heeft gestaan. Na haar overlijden wilde de familie het servies graag behouden, dus voor mij was duidelijk dat het veel (emotionele) waarde had en ook bij mij een plekje in de woonkamer moest krijgen. Alleen, het servies past niet bij de rest van de inrichting. Wat doe je dan? Door het (vooral witte) servies een plekje te geven in de (witte) vitrinekast, niet direct in het zicht vanuit het zitgedeelte, maar wel vanuit de eethoek, klopt het servies alsnog bij de rest van de inrichting.

Erfstukken in huis een mooie plek geven

En dat is ook mijn tip voor jullie. Zoek naar een match in de inrichting om het passend te krijgen. Kan je geen overeenkomsten vinden? Maak er dan een eyecatcher op zich van met een rustige basis eromheen. Zo past het erfstuk altijd bij de inrichting.

Erfstukken upcyclen

Als een erfstuk echt niet aansluit bij de rest van de inrichting dan kan je altijd nog overwegen om het erfstuk te upcyclen. Nu is het heel persoonlijk of je dit wel of niet aandurft. Ik heb er zelf geen problemen mee om een erfstuk te upcyclen. Het gaat mij om de herinnering aan het erfstuk en niet om het erfstuk zelf. Zo kreeg deze oude kist van mijn oma een likje verf en nieuwe grepen, waardoor hij veel beter past bij de rest van de spullen. Verf en nieuwe greepjes zijn de manier om een erfstuk bij je inrichting te laten aansluiten.

Zo geef je erfstukken een plaatsje in huis

Een erfstuk gekregen? Zo zorg je ervoor dat het bij jouw interieur past.

Niet in het zicht is ook goed

Kom je er echt niet uit met het erfstuk, maar wil je het per se houden? Dan is er één laatste optie: de zolder of de rommelkamer. Soms is weten dat je het erfstuk in huis hebt ook voldoende. Het is geen must het erfstuk een prominent plekje te geven in huis. Een minder zichtbaar plekje is ook goed. En komt er een moment dat je toch een leuk plekje hebt gevonden in huis voor het erfstuk, dan haal je het zo weer van zolder.

Liefs,

Ilse – InteriorTwin

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.