Stek Woon & Lifestyle Magazine

8 tips om jouw dakterras in te richten

Hoewel het aan het weer nog niet echt te merken is, loopt de winter alweer op zijn eind. Kijk jij ook alweer zo uit naar de komende lange, warme zomeravonden? Of het buitenleven als trend van vorig jaar doorzet naar dit jaar of niet, veel mensen kijken er vast alweer erg naar uit om meer tijd buiten te kunnen doorbrengen.

Hoeveel ‘buiten’ je tot je beschikking hebt, verschilt nogal per persoon. De ene heeft een klein balkonnetje, de ander een fijn ruim dakterras, en nog een ander een grote tuin. Iedere situatie vraagt om specifieke items om er een aangename plaats van te maken waar je lekker kunt relaxen. Hoe kun je bijvoorbeeld een dakterras leuk inrichten?

Lekker buiten relaxen

Als je lekker wilt relaxen op je dakterras, mogen comfortabele loungestoelen en -banken niet ontbreken natuurlijk.

Laat binnen en buiten overlopen in elkaar

Afgelopen jaar zagen we veel natuurlijke elementen in het interieur. Heb je binnen een mooie houten vloer liggen, dan kun je de ruimte binnen en buiten samentrekken en zo optisch vergroten door het gebruik van houten vlonderplanken met een warme uitstraling.

Verlichting van je dakterras

Hoewel op een dakterras soms al veel licht van omringende gebouwen aanwezig is, mag verlichting vooral bij de deur of het trapgat niet ontbreken. Om geen ruimte kwijt te zijn aan staande tuinlampen zijn vooral vloerspotjes erg geschikt. Om inbrekers af te schrikken wordt ook een sterke hangende lamp met bewegingssensor aangeraden.

Verwarming van je dakterras

Mochten de avonden weer wat korter en kouder worden, dan is het fijn als je alsnog lekker buiten kunt zitten. Geen probleem met plaid om je heengeslagen  en een sfeervol vuurtje in een vuurkorf of -tafel. Tip: bezoek www.homingxl.nl voor veel verschillende producten in je tuin.

Planten voor gezelligheid en beschutting

Urban gardening is helemaal hip. Planten op een dakterras hebben echter wel veel te verduren omdat ze in de volle zon staan, en weinig beschutting tegen harde regen en wind. Planten die het goed doen op een dakterras zijn bijvoorbeeld blauwe regen, lavendel en rotsplanten. Ze zorgen niet alleen voor een gezellige sfeer en kleur, maar bieden ook beschutting zodat je minder inkijk hebt vanaf andere balkon of dakterrassen. Voor nog meer groen kun je ook gaan voor een daktuin, maar hier moet de dakdragende constructie wel op berust zijn.

…En ook eetbaar groen

Duurzame teelt van producten (urban farming) is een andere trend die steeds populairder wordt. Hoe klein de buitenruimte ook, je kunt er altijd wel zelf wat kruiden, groente of fruit kweken. Om de ruimte buiten optimaal te kunnen gebruiken, kun je verticaal tuineren met behulp van wandtassen. Als DIY-project kun je ook zelf een hangende stellage maken met touw, potten en een paar plankjes.

Beschutting tegen de zon

Op een dakterras is vaak weinig beschutting tegen de zon, maar het liefst heb je natuurlijk geen lelijke parasol staan. Wil je toch wat schaduw, dan kun je een klimplant zoals de eerder genoemde blauwe regen langs een pergola laten groeien. Ook zijn er mooie zonnedoeken met een natuurlijke uitstraling te koop die je tussen houten palen spant.

Houd het rustig qua kleur

Kleuren hebben een grote invloed op de perceptie van de ruimte, dat weet iedereen intussen wel. De ruimte op een dakterras komt het best tot zijn recht door een accentkleur te kiezen en deze te combineren met een neutrale kleur.

Begin binnenkort met het zomerklaar maken van je dakterras, zodat je er bij de eerste warme zonnestralen al van kunt genieten!

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.