Stek Woon & Lifestyle Magazine

Woonaccessoires: Oude materialen herleven

Je mag als meubelstuk trots zijn wanneer je het labeltje ‘I am recycled’ krijgt. Materialen verdwijnen niet meer zo makkelijk bij het oud vuil. Met een scheutje creativiteit en een flinke portie liefdevolle aandacht, bloeien oude meubels en materialen helemaal op. Ze komen opnieuw tot hun recht of zelfs nog beter! Nanda maakte haar beroep van deze kunst en begon het bedrijf met de toepasselijke naam ‘I am recycled’. Een leuke winkel voor wooninspiratie en woonideeën met verfrissende woonaccessoires voor ondermeer de woonkamer.

Meubels van oude spullen

Nanda heeft de opleiding HBO-Verpleegkunde afgerond. Aangezien dit het niet helemaal paste, kwamen er andere plannen om de hoek kijken. “Zo ben ik twee keer samen met mijn vriend voor langere periodes op reis geweest,” vertelt Nanda. “Eigenlijk droomde ik altijd al van een eigen bedrijf. Voor mij waren twee aspecten het allerbelangrijkste; mooie spullen en iets goed willen doen voor de maatschappij. Ik wilde iets veranderen aan het gemak waarmee men spullen weggooit. Spullen die je nog prima kan gebruiken. Dus ik ben de uitdaging aangegaan om van hergebruikte materialen weer iets nieuws en ook eigentijds te maken. Een webshop was op korte termijn een haalbare start dus zo is het allemaal begonnen.”

Schermafbeelding om
Schermafbeelding om

Behoud van vakmanschap

Nanda werkt zo veel mogelijk samen met andere creatieve zelfstandig ondernemers. “Het inspireert en geeft een goed gevoel,” licht Nanda toe. “Zo draag ik bij aan het behoud en het waarderen van kwaliteit en vakmanschap. Vanuit mijn zorgachtergrond heb ik daarnaast een bijzondere aandacht voor mensen die niet geheel zelfstandig kunnen doen wat ze graag willen doen. ‘I am recycled’ probeert voor hen werk te creëren zodat ze weer het gevoel krijgen dat ze werkelijk bijdragen aan de maatschappij met werkzaamheden die ze leuk vinden om te doen.”

Unieke woonaccessoires

Het assortiment in de winkel bestaat uit een combinatie van producten die Nanda zelf ontwikkelt en producten die gemaakt worden binnen soortgelijke kleinschalige bedrijven. “Het meest bijzondere aan de producten is dat ze vrijwel allemaal uniek zijn. Door de toepassing van gebruikte materialen of restmateriaal, wat vrijwel nooit in massa te verkrijgen is, is grootschalige productie uitgesloten. Ook heeft elk product een eigen karakter doordat het materiaal op een eigen manier geleefd heeft. Als een klant een specifieke voorkeur voor een kleur heeft, kijk ik altijd of het mogelijk is om een product op maat te laten maken. Op dit moment bestaat het assortiment aan woonproducten voor een groot deel uit krukjes, poefjes, bankjes, kussens en plaids, bijzettafeltjes, opbergboxen, lampen en slingertjes.”

Duurzaam interieur

Vroeger werden producten gemaakt die vooral heel ecologisch verantwoord waren. Hoe het eruit zag en of men het wel nodig had was van ondergeschikt belang. Hierdoor was het assortiment van Eco-producten beperkt en niet hip en eigentijds. “Inmiddels groeit het besef van verantwoorde productie bij de consument, waardoor de vraag naar duurzamere producten groter wordt. Maar het aanbod voldeed niet aan de wensen van de consument, die in de eerste plaats een mooi en of functioneel product wil,” legt Nanda uit. “Daar ligt zijn of haar primaire koopbehoefte. Dit wordt opgepakt door ontwerpers en zelfstandig ondernemers. Hierdoor wordt het aanbod groter, sluit het aan bij de behoeften van de klant en is tegelijkertijd ook goed voor mens en milieu. Ik streef naar een assortiment met vooral hippe en trendy producten in een stijl die ik zelf voor ogen heb. Het hoeft er juist niet dik bovenop te liggen dat het gemaakt is van gebruikte materialen, dat is de verrassing voor de consument.”

Krukjes van sloophout

We vragen Nanda of ze ook een favoriet heeft in de winkel? Iets wat echt bijzonder is of waar zij speciale herinneringen aan heeft. Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Dat zijn de krukjes, gemaakt van sloophout met een zitting van spanbanden. Op een rommelmarkt spotte ik een rol van gebruikt spanband. De mooie kleur en de hoogwaardige kwaliteit ervan bracht mij op het idee om dit materiaal te gebruiken als zitting voor een krukje. Na een paar telefoontjes heb ik een bedrijf gevonden die al het restmateriaal apart houdt. Eens in de zoveel tijd mag ik weer op pad om dozen met allemaal reststukken spanband op te halen. Als een kind in een snoepwinkel, zo fijn voelt de buit! De krukjes worden gemaakt binnen een activiteitencentrum in Heerde. Zij zijn erg blij met de mogelijkheid om met elkaar te werken aan een product dat echt verkocht gaat worden. Dat geeft ze een trots en waardig gevoel en daarom is dit een bijzonder product voor mij. Het is een eigen ontwerp, met veel plezier gemaakt en bovenal bijzonder mooi!”

Neem een kijkje op de website van deze bijzondere winkel. Je haalt niet alleen een uniek meubelstuk in huis maar je maakt ook nog eens alle enthousiaste makers blij. Wij zeggen doen!

Voor meer informatie: www.iamrecycled.nl

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.