Stek Woon & Lifestyle Magazine
Verduurzamen van je woning | Tips van Stek Magazine

Duurzamer wonen? 5 tips die je vandaag nog kunt doen voor het verduurzamen van je huis

Je huis verduurzamen. Steeds meer mensen zijn ermee bezig. Zolders worden geïsoleerd, zonnepanelen op de daken geïnstalleerd en nieuwe huizen krijgen tegenwoordig een warmtepomp. Dit soort inversteringen in je huis kosten vaak veel geld en het duurt vaak even voordat je dat terugziet op je energierekening. Er zijn daarnaast ook genoeg dingen die je vandaag nog kunt doen en waarvoor je niet zo diep in de buidel hoeft te tasten. Independer geeft je 5 tips.

Verduurzamen van je woning | Tips van Stek Magazine

1 Duurzame verlichting

Laten we beginnen met een open deur: vervang de lampen in huis door spaar- of ledverlichting. Ze zijn iets duurder in de aanschaf, maar dit verdien je zeker terug op je energierekening. Daarbij zijn ze ook een stuk duurzamer in gebruik en dus ook weer beter voor onze wereld. Mooi moment om alle verlichting in je huis te vervangen. En verlaat je een ruimte in je huis? Vergeet dan ook niet de lamp uit te doen.

Verduurzamen van je woning | Tips van Stek Magazine

2 Houd de warme lucht in huis

Met de koude en donkere dagen is het steeds meer voelbaar: koude lucht van buiten die door de kieren van ramen en deuren je warme huis binnenkomt. Dit is heel gemakkelijk tegen te gaan door het plaatsen van tochtstrippen in de kieren. Zo blijft de warme lucht lekker binnen en houd jij de winterkou buiten.

Tips om energie te besparen | Stek Magazine

3 Duurzaam douchen

Als we douchen met een ‘normale’ douchekop, dan verbruiken we zo’n 10 liter water per minuut. Schaf je een waterbesparende douchekop aan? Dan scheelt dit per minuut twee liter water. En dat is een stuk duurzamer. Wil je je helemaal inzetten voor het milieu? Verkort dan je doucheritueel elke dag met een paar minuten, dat kan tientallen liters water schelen. Ook helpt het als je minder warm doucht. Bijvoorbeeld op 20 graden. Dan is niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor jezelf. Koud douchen werkt positief voor je immuunsysteem en bloedcirculatie.

Verduurzamen van je woning | Tips van Stek Magazine

4 Voorkom sluipverbruik

Als iets zonde is, is het wel sluipverbruik. Hiermee bedoelen we stroom dat apparaten gebruiken als we ze niet gebruiken. Dus als ze stand-by staan of oplader die in het stopcontact zitten. Dus heel simpel: haal opladers uit het stopcontact en zet apparaten, zoals de televisie of koffieapparaat uit in plaats van op stand-by.

5 Ga voor groene energie

Iets waar je heel gemakkelijk je huis mee verduurzaamt, is groene stroom. We hebben allemaal een energiecontract nodig, dus waarom dan geen contract voor groene energie? Dit wil trouwens niet direct zeggen dat je dan ook meteen meer betaalt dan grijze energie. Op dit moment zijn de tarieven namelijk historisch laag. Je energie vergelijken is daarom sowieso een goed idee. Bij Independer kun je snel vergelijken op prijs, inhoud én duurzaamheid.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.