Stek Woon & Lifestyle Magazine

Designtalenten ontwerpen droomvloer

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven presenteerde Forbo Flooring, Flotex Dutch Design. Een zeer opvallende collectie bestaande uit zes vloeren ontworpen door even zoveel ontwerpers (Mae Engelgeer, Nienke Sybrandy, Rop van Mierlo, Antoine Peters, Sigrid Calon en Hilde Koenders). Stek Magazine was aanwezig bij de presentatie. We laten je graag het resultaat van de ontwerpen zien.

dutch design week
Presentatie van de ontwerpers en Forbo Flooring op Dutch Design Week Eindhoven.

Allen geprezen designtalenten, maar ook maagdelijk, want nog nooit een vloer ontworpen. Flotex is een combinatie tussen tapijt (voelt zacht aan) en een harde vloer (maakt makkelijk schoon, gaat heel lang mee en is erg hygiënisch) die bij veel mensen nog relatief onbekend is. Met deze zes uitgesproken, eigenzinnige en fraaie ontwerpen wil Forbo daar graag verandering in brengen.

flotex vloer design

Ontwerp met een glimlach

Het eerste ontwerp, genaamd Arrow, is van Antoine Peters. In het werk van Antoine gaat het om mode en design. Ter inspiratie maakt hij schetsen waar ruimte, kleding en architectuur samenvloeien. De glimlach is heel belangrijk in zijn werk. “Als ik zo nodig iets toe moet voegen aan het bestaande, dan wil ik wel optimisme verspreiden.” Dat speelse komt ook terug in Antoine’s vloer voor Forbo. “Als je de jurk van veraf bekijkt, zie je iets abstracts, een soort ruis die je op een leeg tv-scherm kunt zien. Als je dichterbij komt, zie je een nieuwe laag. Je ziet pijltjes die ergens naar wijzen. Je beweegt je door een ruimte, je gaat er in, volgt een traject, en kunt er ook uit. De vloer lijkt op een jurk en de jurk lijkt op de vloer, maar stiekem loopt de textiele jurk over in de Flotex-vloer van Forbo.”

flotex design vloer

Tulpenveld

Hilde Koenders werkt intuïtief, gericht op beleving en zonder concept. Pas als het af is, merkt ze dat haar werk één of meerdere verhalen bevat. Het inwendige fascineert haar, neem aders en nerven, dingen die niet meteen zichtbaar zijn. Ze voelt zich bovenal designer, maar beweegt zich tussen mode, interieurontwerp en beeldende kunst, en werkte onder andere samen met modeontwerper Walter van Beirendonck en trendanalist Lidewij Edelkoort. Hilde is gefascineerd door de tulp wat onder andere tot uiting kwam in haar werk Tulip Mania, waarmee ze in 2014 internationaal doorbrak. Het motief van het tulpenblad paste ze ook toe in het ontwerp voor de Flotex-vloer met de naam Tulpenveld. Door de uitvergroting van de tulpenblaadjes treedt een fraaie abstrahering op. Haar vloer heeft grote ruimtes nodig. Ze zou het helemaal geweldig vinden als haar vloer op Schiphol zou komen te liggen. “Dat mensen arriveren midden in een tulpenveld; zonder dat het ze opvalt.”

forbo flotex design vloer

Fascinatie voor zeepbellen

Ontwerper Nienke Sybrandy is ervan overtuigd dat het pad wat je aflegt, maakt wie je bent. Elke stap is relevant. Als kind vertelde ze al verhalen en dat doet ze nog altijd. Ze zijn de drijfveer achter haar werk. Bloemen en zeepbellen zijn het materiaal waarmee Nienke creëert. Al geruime tijd is Nienke gefascineerd door zeepbellen. Ze verdiepte zich in de zeepbel als natuurkundig en scheikundig verschijnsel, maar ook in de historische betekenis van de zeepbel als symbool van de vergankelijkheid van het menselijk leven. Ze verwerkte het zeepbelmotief op onder andere theedoeken, plaids en serviesgoed. Het laatste zeepbelontwerp is de vloer voor Forbo. Nienke ontwierp de Flotex-vloer voor haar eenjarige dochter. De naam Starwalk verwijst naar de toekomst en naar alle grote en kleine stappen die we in het leven maken.

flotex forbo design vloer

Welcome to Jupiter

Rop van Mierlo is ontwerper en illustrator. Het boek Wilde Dieren vormde zijn doorbraak, maar Rop houdt zich bezig met veel verschillende projecten. Tekenen en schilderen vormen daarin de rode draad. Naast Wilde Dieren en ander illustratiewerk, geeft Rop ook workshops in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De Forbo klus is uniek voor hem: het is de eerste keer dat hij een opdracht op deze schaal doet voor een bedrijf en werkt met iets heel anders dan de brochures, boeken of kledingstukken die hij normaal maakt. Het materiaal was even wennen, maar dat maakte het spannend. “Normaal gesproken ben ik heel lang bezig om het ideale materiaal te vinden waarop ik mijn werk kan reproduceren. De uitdaging was nu vooral om gevoel te brengen in het materiaal.” Dat is meer dan gelukt met de ‘fluffy’ en eigenzinnige Welcome to Jupiter vloer.

forbo Dutch Design Week

Een vloer met een twist

Sigrid Calon heeft een eigen beeldtaal ontwikkeld die je meteen herkent. Het begon ooit met een borduurpatroon. Ze zag dat het potentie had, maar zocht naar de juiste techniek. Toen ze die eenmaal gevonden had dankzij de nieuwe ontwikkelingen in de risografie (state-of-the-art stencilmachinerie) ging het snel. Ze drukte uiteindelijk 420 boeken met 120 verschillende composities en vele van haar toepassingen kregen wereldwijd weerklank. En dan is er de spin-off. De zonnebrillen in opdracht van een Italiaanse firma en het ontwerp van Swatch-horloges. Haar Flotex-ontwerp voor Forbo, Composition with pink lines, heeft ze in vier kleurstellingen uitgevoerd. Wat haar vooral trok in de opdracht, was hoe je anders met een vloer kunt omgaan. “Vaak wordt een vloer neutraal ingevuld. Dat is praktisch. Je kunt de ruimte dan vullen met meubels, dingen aan de muur, etc. Maar benader je de vloer als een autonoom gegeven, dan vul je daar de hele ruimte mee. Dan kun je de ruimte meer de ruimte laten, de leegte omarmen.”

Dutch design week forbo

Geïnspireerd door Japan

Vergeten weeftechnieken en ambachtelijk werk, daar houdt Mae Engelgeer van. Mae is een rijzende ster in de textielwereld. In 2013 richtte ze haar eigen studio op, waar ze dekens, theedoeken, beddengoed, tapijten en ander textiel ontwerpt, onder andere voor Auping. Daarbij wordt ze geïnspireerd door haar eigen leefomgeving, maar ook Oosterse ontwerpen en architectuur. Toen Forbo haar vroeg om een vloer te ontwerpen, hoefde Mae niet lang na te denken. “Ik word meteen enthousiast van een project als het past in mijn ontwikkeling. Vloeren zijn een hele nieuwe wereld voor mij.” De inspiratie voor haar Flotex-ontwerp komt van ver, het resultaat van een bezoek aan Japan. Ze liet zich daar inspireren door de aandacht voor details, het kleurgebruik, de materialen en de minimalistische insteek. Mae geeft haar ontwerpen vaak een naam zonder letterlijke betekenis die desondanks toch een bepaald gevoel uitdrukt. Haar Flotex-ontwerp doopte ze Still: ‘sophisticated, stoer, grafisch, maar ook met een zekere zachtheid’.

Eigenschappen

Wat maakt Flotex nu zo bijzonder? Flotex is een hightech product dat de warmte van textiel combineert met de duurzaamheid en hygiëne van een harde vloer. De nylon vezels absorberen niet alleen geluid en geven een prettig gevoel van comfort, ze sluiten ook (fijn)stof en allergenen in die anders blijven zweven in de lucht. Ander fijn voordeel is dat Flotex ook door de jaren heen mooi blijft. De kleuren en dessins behouden hun levendigheid. En niet onbelangrijk: eenvoudig schoon te maken! Met de lange levensduur heb je eindeloos plezier

Neem een kijkje op flotexdutchdesign voor veel meer informatie en inspiratie.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.