Stek Woon & Lifestyle Magazine
tips

7 tips & tricks voor een persoonlijk thuis

Thuis; we gebruiken het woord zó vaak. Volgens de dikke Van Dale betekent thuis: thuis (het; o) plaats waar iem. zich thuis voelt. Je thuis voelen; dat is heel persoonlijk. Wat betekent thuis voor jou? En hoe zorg je dat je met een verbouwing je huis tot jouw optimale thuis transformeert?

Je huis verbouwen is eigenlijk je woning, binnen de mogelijkheden, aanpassen aan je wensen. Toch zie ik dit vaak mis gaan. Veel verbouwers duiken direct in praktische oplossingen. ‘Als we hier nu de muur doorbreken…’ Of: ‘we bouwen een dakkapel voor die extra kamer op zolder’. Doelloos dwalen ze door een keukenzaak terwijl ze zich ondertussen afvragen; wat willen we nu eigenlijk? Een onpersoonlijk huis mist een hart. En dat is op te lossen. Met een paar stappen maak je van je huis je lievelingsplek. Juist omdat het uitstraalt wie jij bent.

Gereedschap

#1 Verbouwen begint bij dromen

Het klinkt misschien wat zweverig maar verbouwen begint bij dromen. Niet bij praktische oplossingen. Droom eens raak over hoe jij het liefst woont. Wat is belangrijk voor jou! Stel jezelf een aantal vragen. Wat doe je graag thuis? Denk aan hobby’s van jou en je huisgenoten. Hoe wordt je het liefst wakker? Waar kom je graag thuis na een drukke werkdag? Veel van deze dromen zijn geweldige leidraden om je verbouwing vorm te geven!

#2 Het draait om jou!

De meest persoonlijke, sfeervolle huizen stralen de persoonlijkheid van de bewoner uit. Niet de sfeer van meubelzaak of badkamergroothandel. Wat jou aanspreekt, wie jij bent, hoe jij leeft. Dat ben jij. En niemand anders. Alleen jij bepaalt waar jij je prettig voelt, wat jij mooi vindt. Ga dus bij jezelf te raden; wie ben jij en wat wil je met je huis? Durf die stap te zetten! Voor je een ontwerp voor je verbouwing gaat of laat maken is het noodzakelijk om eerst jouw wensen op een rij te hebben. Want zonder jouw wensen helder te hebben is het een onbegonnen klus een droomhuis te ontwerpen dat bij je past. Jouw wensen zijn de basis voor de verbouwing. Zorg dus, voordat je verdere stappen onderneemt, dat je goed voor ogen hebt hoe jij het allerliefst woont. En wat bij jou en je gezin past.

#3 De pluspunten van je woning

Jouw persoonlijke gevoel bij je huis is heel belangrijk. Er is altijd een reden waarom jij je woning zo prettig vindt. Mooie oude details, de ligging, het uitzicht, lichtinval of die geweldige tuin; het zijn allerlei pluspunten die aandacht verdienen bij een verbouwing. Zorg dat je in je verbouwingsplannen deze pluspunten niet om zeep helpt. Benadruk ze, zodat jij na je verbouwing nóg meer geniet van je heerlijke huis!

#4 Jouw droom-sfeer

Sfeer is één van de meest ondergesneeuwde onderwerpen tijdens een verbouwing. Met de aannemer wordt druk nagedacht over vierkante meters en de kosten van een aanbouw. Of de aanbouw ook aansluit op jouw smaak en op de sfeer waar jij je goed bij voelt; daar wordt meestal niet over gerept. Wat je daaraan kan doen? Verzamel droombeelden. Verzamel afbeeldingen van woningen en interieurs die je aanspreken. Maar ook foto’s die jouw leefstijl weergeven. Leef je uit! Scheur ze uit tijdschriften, neem foto’s en maak schetsjes. Online kan je op Pinterest (link naar http://www.Pinterest.com ) heel veel inspiratie vinden. Bestudeer alle afbeeldingen eens zorgvuldig. Hoe komt de sfeer tot stand die je zo aanspreekt? Meestal is dat niet alleen de kleur van de wand, de vloer en de inrichting. Meestal zie je dat bouwkundige details, zoals vorm van de ruimte, overgangen van binnen naar buiten, type van de kozijnen, al voor een goede basis zorgen. Kijk hoe je deze punten in jouw verbouwing een plek kan geven. Overleg ze met aannemer of architect, zodat ze precies zien wat jij in gedachten hebt.

#5 Werk je wensen stap voor stap uit in een ontwerp

Voor je start met het echte verbouwen of veranderen maak je een realistisch plan. Al je wensen krijgen daarin een plek. Werk samen met een architect, als je op zoek bent naar slimme oplossingen. Een plan maak je stap voor stap. Reserveer hiervoor voldoende tijd. Op papier is een ontwerp makkelijk te wijzigen. Zo weet je precies dat je verbouwing helemaal wordt zoals jij wenst! Je werkt van groot naar klein toe naar een ideale, uitgebalanceerde indeling. Zonder plan is de kans groot dat je tijdens een verbouwing moet bijschaven of aanpassen. Of je huis voldoet niet aan het beeld dat je voor ogen had. Zonde van je tijd. En je geld! Een uitgebalanceerd ontwerp bestaat uit verschillende lagen. De basis bestaat uit grote bewegingen. De constructie, muren en ruimtes van je woning. De volgende laag wordt bepaald door grote objecten en ‘plekken’. Tafel, keuken, zithoek, maar ook grote kastenwanden. Deze elementen geven lijn en richting aan de indeling van je huis. Durf grote elementen toe te passen. Met grote gebaren houd je rust. Ook aan de buitenzijde van je huis werkt het zo. Denk bijvoorbeeld aan de plaats van ramen en deuren. Kleed deze basis vervolgens aan met accessoires; de details. Zorg ervoor dat alle lagen met elkaar in overeenstemming zijn. Maak zo één geheel van je huis.

#6 Heb lef!

Lef is de beste smaakmaker voor een spannend en persoonlijk huis. Durf het eens anders te doen. Wijk af van de standaard. Geef leven aan je woning. Plaats die prachtige pui. Durf de muur te beplakken met een prachtige, gigantische afbeelding. Laat een groot meubel op maat maken. Gebruik boeren planken voor je boekenkast. Hang die oude kistjes aan de muur. Of verf je kast gewoon geel. Het vergt wat van je creatieve brein maar gekke ingrepen geven je huis eigenheid. Ben je niet zo creatief? Ga er gewoon naar op zoek en doe ideetjes op bij anderen.

#7 Omring je met spullen die je blij maken

Schilderijen, meubels of een doodeenvoudige bos bloemen. Omring je met de spullen die je gelukkig maken. Dat maakt je vrolijk. Het is soms even zoeken hoe je alles een plaats geeft. Vooral als de stijl afwijkt. Maar bedenk je; juist imperfectie maakt je huis interessant en helemaal van jou! Besteed extra aandacht aan de inrichting van de ruimten waar jij zo van geniet. Maak ze knus, gezellig. Zodat je er nog meer van geniet. Met je favoriete schilderij, een prachtige lamp, een mooie stoel, of een raam met uitzicht op de tuin. Zo straalt jouw droomplek nog meer.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.