Stek Woon & Lifestyle Magazine
Binnenkijken Hillegom | Stek Magazine

Van kantoorvilla naar droomhuis

Raymon (38) en Sofie (34) wonen samen met hun twee kinderen Kick (3) en Dirkje (11 maanden) in een prachtig huis in Hillegom. Na een intensieve periode van klussen genieten ze nu van hun sfeervolle huis. Tijdens de grote verbouwing van de kantoorvilla kwamen er allerlei originele pareltjes van het pand tevoorschijn. Combineer dat met het geweldige gevoel voor kleur van Sofie en wandel mee door een droomhuis.

Kantoorvilla verbouwen tot droomhuis | Stek Magazine

Passie voor historie

Raymon is manager in de Retail en Sofie is verantwoordelijk voor Marketing & Design bij een interieurgroothandel. Naast klussen vindt het stel het heerlijk om rommelmarkten en kringloopwinkels in binnen- en buitenland af te struinen. Ze hebben een passie voor panden met een historie. “We woonden eerst in Haarlem in een huisje uit 1906”, vertelt Sofie. “Omdat we meer ruimte wilden, zijn we naar Hillegom verhuisd. Ondanks dat dat huis wel in jaren 30 stijl gebouwd was, bleef het een nieuwbouwhuis. We hebben er dan wel iets moois van gemaakt, maar toch misten we het oude glas in lood, de hoge plafonds en krakende vloeren.”

Kantoorvilla verbouwen tot droomhuis | Stek Magazine

Twee woningen

Daarom ging het stel al snel op zoek naar een echt oud huis. Sofie: “We hebben bijna vanaf het begin alle oude huizen die op de markt kwamen in Hillegom in de gaten gehouden. Sommige hebben we ook bezichtigd. Deze woning stond al te koop toen wij de nieuwbouwwoning betrokken. We kwamen er iedere dag langs, omdat het maar iets meer dan 100 meter van ons oude huis lag. In het begin leek deze ‘kantoorvilla’ alles behalve een optie voor ons. Tot Ray op een dag met het idee kwam om er twee woningen van te maken, door het oude huis te splitsen van het kantoorpand en gastenverblijf. We hebben de panden toen samen met mijn schoonouders gekocht en gesplitst. Zo zijn we allebei eigenaar van ons eigen pand.”

Enorme hoogte

Het gezin kreeg half augustus de sleutel. Er moest heel wat gebeuren. Vooraf hadden ze geen idee wat ze allemaal tegen zouden komen. Sofie: “We wisten maar heel kort van tevoren dat de koop definitief doorging. We hebben dus maar weinig voorbereiding gehad. Daarom lieten we ons leiden door wat we tegenkwamen. Natuurlijk hoopten we dat onder de verlaagde plafonds mooie balken tevoorschijn zouden komen. Maar we hadden ook een plan B voor als dat niet zo was. Toen de verlaagde plafonds eruit waren, kregen wij daar gelukkig een enorme hoogte voor terug.”

Klassieke ensuite

“Ik ging toen meteen op zoek naar een ensuite die – net als het huis – uit de tijd rond 1881 komt. Daarmee konden we deze prachtige hoogte perfect benutten. Ik vond een ensuite uit 1900 van drie meter hoog bij Schijf Restoric in Uithoorn. Die had wel nog wat liefde nodig. Er zitten heel wat schuur-, plamuur- en lakuren in. Daarna hebben vakmannen de ensuite in al zijn glorie hersteld en geplaatst,” vertelt Sofie.

De perfecte kleur

Sofie: “Voor de zitkamer had ik al een moodboard gemaakt. Ik wist daardoor welke kleur ik op de ensuite wilde. Naar aanleiding van een plaatje op Pinterest ging ik online op zoek naar deze kleur. Ik heb eerst een proefpotje laten maken om te kijken of dit inderdaad een mooie kleur was. Het bleek de beste keuze ooit, want wij zijn helemaal verliefd op deze eyecatcher!”

Authentieke deuren

De deuren van de benedenverdieping waren in de loop van de tijd vervangen door standaard deuren. “We hebben bij Schijf Restoric ook gezocht naar authentieke deuren,” vertelt Sofie. “Dat was even zoeken, maar uiteindelijk vonden we ze. We hebben ze voorzien van mooie messing deurgrepen. We vonden ook meteen een oude radiator voor in de eetkamer. Deze hebben we laten zandstralen en spuiten.” 

“We hebben bij Schijf Restoric ook gezocht naar authentieke deuren. Dat was even zoeken, maar uiteindelijk vonden we ze. We hebben ze voorzien van mooie messing deurgrepen. We vonden ook meteen een oude radiator voor in de eetkamer. Deze hebben we laten zandstralen en spuiten.”

Kantoorvilla verbouwen tot droomhuis | Stek Magazine

In ere hersteld

Sofie: “We waren van plan om in de gang Portugese tegels te leggen. Maar toen kwam er een originele marmeren vloer onder vandaan. Hetzelfde gebeurde in de keuken. Hier kwam de oorspronkelijke terrazzovloer onder drie lagen vandaan. Die heeft Ray helemaal uit staan hakken. Vervolgens hebben we de vloer laten herstellen en polijsten. Dit soort vondsten zijn echt cadeautjes.” 

Keuken als favoriet

“De keuken is naast de zitkamer mijn favoriete ruimte. Het is echt een feest om in deze keuken te mogen koken,” vertelt Sofie. “We hebben heel wat avonden op Pinterest gekeken om onze droomkeuken te vinden. In keukenzaken kwamen we niets tegen wat ons omver blies. We kozen uiteindelijk voor IKEA keukenkastjes. De keukenfrontjes komen uit Kopenhagen, waardoor ze een heel andere uitstraling krijgen. Ook heb ik uren gezocht naar de perfecte handgreepjes voor op de koelkast en vaatwasser. Om de afzuigkap hebben we door een vakman een koperen koof laten maken. Dat maakt het geheel compleet.”

Kantoorvilla | IKEA keuken aanpassen | Stek Magazine
Kantoorvilla verbouwen tot droomhuis | Stek Magazine

Luxeprobleem

Het huis heeft eigenlijk twee zitkamers. De ene ruimte is de tv-kamer, waar de kinderen heerlijk kunnen spelen. De andere kamer in het ensuite-gedeelte is de zitkamer. “Omdat we twee woonkamers moesten inrichten, waren we genoodzaakt om nieuwe meubels te kopen”, lacht Sofie. “Dat was zeker een voordeel. Ik kon namelijk met een blanco canvas op zoek naar items die bij de grandeur van dit huis pasten. Het roze fauteuiltje, de terra roze poef, de bruine vazen en de mooie blauw-witte pot bij de trap zijn onder andere van House of Nature. Dat is een nieuw interieurmerk waar ik voor werk.” 

Kantoorvilla verbouwen tot droomhuis | Stek Magazine

Van roestbruin tot blauw

Sofie: “De inspiratie van de zitkamer haalde ik uit een trendlezing die ik voor mijn werk bezocht. Ik gok dat deze ruimte de komende jaren nog een aantal kleuren gaat zien. De roestbruin op de muur was overigens niet zomaar te vinden. Uiteindelijk kreeg ik van een Karwei-medewerker de tip om de RAL-kleur van Cortenstaal op te zoeken. Dat werd RAL 8004 Koperbruin. Achter de bank heeft de muur de kleur Pink Nudity van Flexa. De kleur van de ensuite heeft een iets minder sexy naam: L8.04.50. Het mooie hiervan is dat hij soms grijs, soms groen en soms blauw lijkt. Het is maar net hoe het licht valt.” 

Intense periode

Toen het stel in augustus de sleutel kreeg, moesten ze eind oktober al uit hun vorige huis zijn. Sofie: “We hebben met man en macht geklust om voor die tijd het huis leefbaar te maken voor de kindjes. Het was een intense periode met veel uren in een dag. Maar we hadden veel hulp van vrienden en familie. Daardoor kregen de kinderen genoeg aandacht in deze hectische periode. Gelukkig was het een relatief korte periode en vond Kick het ook heel leuk om te helpen met zijn kruiwagentje en speelgoed-gereedschap.”

Kantoorvilla verbouwen | Kinderkamer met neutrale kleuren | Stek Magazine
Meisjeskamer met warme kleuren | Stek Magazine

Droomkamers

Het klussen is nog niet klaar. “We moeten boven nog veel doen, maar we hebben voor de verhuizing eerst de twee kinderkamers helemaal afgemaakt,” vertelt Sofie. “Ook al is Dirkje nog maar 11 maanden en merkt ze er waarschijnlijk niet veel van: ik vind het heel belangrijk dat zij zo’n sfeervolle kamer heeft. Voor Kick heb ik een stoere jongenskamer gecreëerd. Hij houdt van lezen, dus heeft hij een fijn hoekje gekregen. Misschien moet ik binnenkort wel opnieuw behangen. Kick is een groot fan van dino’s, maar ‘s avonds vindt hij ze toch een beetje eng. Dus wie weet zoek ik daar over een tijdje wel een mooi behang met boerderijdieren voor uit.”

Stoere jongenskamer | Stek Magazine

Nieuwe plannen

Het is ongelooflijk hoeveel in zo’n korte tijd gedaan is in zo’n groot huis en voormalige kantoorvilla. En natuurlijk blijft er altijd nog genoeg te doen en te wensen over. “In het voorjaar willen we een serre aanbouwen en gaat de tuin op de schop,” vertelt Sofie. “En als we weer even gespaard hebben, maken we een mooi plan voor de badkamer-ensuite. Die grenst aan onze slaapkamer. Plannen genoeg dus, maar we genieten nu al elke dag intens van ons droomhuis.”

Kantoorvilla verbouwen tot droomhuis | Stek Magazine

“De keuken is naast de zitkamer mijn favoriete ruimte. Het is echt een feest om in deze keuken te mogen koken.”

Kantoorvilla verbouwen tot droomhuis | Stek Magazine

Wil je Sofie ook volgen? Neem een kijkje op Instagram: @ooksoof 

1 reactie