Stek Woon & Lifestyle Magazine
Groen van jaloezie op dit kantoor | Stek Magazine

Groen van jaloezie op dit kantoor

Groen in huis kunnen we geen trend meer noemen. Het is een way of life geworden. In kantoorgebouwen trouwens ook. Stek Magazine neemt daarom met Jelle Hoogendoorn en Marieke Duijts van Hoogendoorn Projectbeplanting een kijkje in de Urban Jungle van biofarmaceutisch bedrijf Incyte Biosciences Benelux. Met een groene muur, moswand, tropische planten en cactussen is dit kantoor omgetoverd tot de ultieme gezonde werkplek. Resultaat: een werkplek om van te kwijlen.

Groene plantenwand | Stek Magazine

Groen in de genen

Planten zijn gezond. En groen draagt bij aan een prettige werksfeer. Denk je nu aan een paar grote plantenbakken in wit of zwart met overal dezelfde groene plant? Dat het veel sfeervoller kan, bewijst groenexpert Hoogendoorn Projectbeplanting. Een familiebedrijf waar groen in de genen zit. In 1985 begon Jan Hoogendoorn samen met zijn vrouw Conny een mooi bedrijf. Nu zijn zonen Jelle en Hidde eigenaar en runnen het bedrijf met veel passie. Met een specialisatie in hydrocultuur en een grote dosis creativiteit groeide het bedrijf uit tot expert op het gebied van interieurbeplanting voor grote en kleine ondernemingen. Van ziekenhuizen en overheidsinstellingen tot hotels, restaurants en zelfs het van Gogh Museum. Ook duur-zaamheid is een belangrijke kracht van deze familie-onderneming. Er wordt gewerkt met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen, kunststof plantenbakken van gerecycled materiaal en het afval wordt netjes gescheiden.

Groen van jaloezie op dit kantoor | Stek Magazine

Jelle Hoogendoorn (Eigenaar) en Marieke Duijts (Marketing & Communicatie)

Personal touch

In één van de vele mega kantoorgebouwen in Amsterdam Zuid-Oost bevindt zich biofarma-ceutisch bedrijf Incyte. Zodra je daar het kantoor binnenstapt, verdwijnt elk gevoel van een werkomgeving. Marcel Koopman (General Manager Benelux) gaf Jelle Hoogendoorn en interieurarchitecte Barbara Stokkers de opdracht om het kantoor in te richten. Samen maakten ze er een stijlvolle groene oase van. Jelle: “Incyte wilde heel veel groen in een moderne, informele stijl. Met een combinatie van verschillende producten is het resultaat heel speels en tegelijk professioneel geworden. En natuurlijk verzorgen we nu ook het onderhoud. Meestal maken we het ontwerp samen met een onderhoudscontract. Zo zorgen we dat het groen ook groen blijft.”

Beeldschermwerkers die uitzicht hebben op groen, hebben minder last van werkstress. – Gezondheidsinstituut NIGZ

Creatief met groen

Het frisse en trendy interieur van Incyte ontstond door een goede samenwerking en een flinke dosis creativiteit. Twee belangrijke elementen waarin het groenbedrijf van Jelle zich onderscheidt. “We zijn samen met de interieurarchitect aan de slag gegaan”, vertelt hij. “Bij de ontwerpen hebben wij een passend groenplan gemaakt. Vervolgens zijn we samen op pad gegaan om plantenbakken uit te zoeken die passen bij het interieur van Incyte. Daar ligt onze specialiteit: zorgen dat alles klopt. Soms hebben de kleinste details een groot effect op de sfeer van een interieur.”

Groen van jaloezie op dit kantoor | Stek Magazine

Groen van jaloezie op dit kantoor | Stek Magazine

Planten op het werk | Stek Magazine

Groen van jaloezie op dit kantoor | Stek Magazine

Plantenwand

Incyte had een grote wens voor een groene plantenwand. Daar heeft Hoogendoorn Projectbeplanting gelukkig veel ervaring mee. Jelle: “Er was bijvoorbeeld weinig daglicht op de plaats waar de groene wand moest komen. Dat hebben we opgelost met sfeervolle ledverlichting. Wat planten betreft, werken we voornamelijk op basis van hydrocultuur. De keuze is dan iets beperkter, maar we kunnen nog altijd uit honderden soorten planten kiezen die geschikt zijn voor kantoren. Planten op basis van hydrocultuur hebben één keer per maand onderhoud nodig. Het is wel een vak apart, dus je hebt hier wel een bepaalde expertise voor nodig. Nu is het mooie dat bij goed onderhoud de planten door de jaren heen alleen maar mooier worden!

Verticale plantenwand | Stek Magazine

Voor elke klant kiezen we zelf de planten uit, op basis van de hoeveelheid daglicht, lichtintensiteit, temperatuur op de plaats waar de plant komt te staan. We kiezen de planten altijd persoonlijk in de kas. En we werken met meerdere kwekers om zo altijd veel keuze te hebben en de mooiste planten uit te kiezen.”

Groen van jaloezie op dit kantoor | Stek Magazine

We vinden ons groene kantoor ongelooflijk tof geworden! – Caroline Hanekamp (Operations Coördinator, Incyte Biosciences)

Groene muur met planten | Stek Magazine

Groen van jaloezie op dit kantoor | Stek Magazine

Groen van jaloezie op dit kantoor | Stek Magazine

Groen van jaloezie op dit kantoor | Stek Magazine

Tips voor thuis

Benieuwd hoe je jouw (thuis)werkplek pimpt met groen? Jelle geeft dé tip: “Ga voor een gezonde plant! Planten in een interieur hebben een positief effect op mensen. Groene planten zuiveren de lucht, houden de luchtvochtigheid op peil, zijn geluiddempend, verhogen het vertrouwen, reduceren stress en stimuleren de arbeidsproductiviteit. Ze verhogen zelfs de creativiteit én kunnen herstel na ziekte bevorderen. Kortom, met planten haal je een dosis gezondheid in huis en kantoor. Met één plant per twee personen merk je al verschil! Mensen die beeldschermwerk doen, kunnen zich beter concentreren en zijn minder moe. Neem bijvoorbeeld de Spathiphyllum. Die heeft luchtzuiverende kwaliteiten en is echt een plant voor dummies! De bladeren gaan namelijk een beetje hangen als hij water nodig heeft… Mocht je dat nog iets te spannend vinden, dan is een Sansevieria ook een goede en gezonde optie. Die heeft helemaal weinig onderhoud nodig.”

Groen van jaloezie op dit kantoor | Stek Magazine

Groen van jaloezie op dit kantoor | Stek Magazine

Meer info: hoogendoornprojectbeplanting.nl

1 reactie

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.