Stek Woon & Lifestyle Magazine
REM

Binnenkijken: Wonen en werken combineren

Het lijkt een sprookje, maar voor de kinderen van architectenduo Lieuwe Vos en Willemien van Duijn wordt het binnenkort werkelijkheid. Zij gaan straks slapen in de nieuwe toren van hun huis. In Amsterdam Noord staat het architectonische, moderne paleis waar het gezin wonen en werken combineren.

Dichtbij het centrum


“Vanuit ons architectenbureau hadden Lieuwe en ik al regelmatig huizen verbouwd voor particulieren,” vertelt Willemien. “Een aantal jaren geleden werd het tijd om zelf op zoek te gaan naar een eigen droomhuis om te verbouwen. We woonden hiervoor in Oud West, vlakbij de Ten Katemarkt. We wilden graag een pand waar we zowel konden gaan wonen als werken. De grotere en betaalbare woningen zijn helaas schaars in Amsterdam. We waren niet perse op zoek naar een bestaand huis en hebben ook overwogen om zelf iets te bouwen. Zelf bouwen heeft alleen beperkte mogelijkheden en in de tijd dat wij daar aan dachten kwam je op IJburg terecht. Dat hebben we overwogen, maar Noord is en voelt dichterbij het centrum.”

Ruw beton


“We zijn uiteindelijk vijf jaar lang op zoek geweest naar de perfecte plek. Amsterdam Noord was in opkomst, groen en vrij parkeren is hier nog mogelijk. Dat laatste vormde namelijk regelmatig een probleem voor opdrachtgevers toen we nog een kantoor hadden in het centrum. Het unieke pand van architect Boris Roos, bleek voor ons gezin uiteindelijk het ideale woon- en werkpand. We vonden het huis via Funda. Lieuwe had deze wijk al een aantal jaar eerder ontdekt maar het huis dat we toen op het oog hadden, was toen voor onze neus weggekaapt. Dit huis kwam in het vizier nadat het al een tijdje leeg en te koop stond, waarna het in prijs zakte. Hierdoor paste het in onze zoekcriteria. Het leuke van het huis is dat het anders is, niet standaard. Veel potentiële kopers zijn afgehaakt doordat het huis van binnen afgewerkt is met ruw beton. Wij zagen daar juist de schoonheid van in. Daarom voelt het voor ons als een perfecte jas.”

Ruimte en rust in Amsterdam Noord


“Het huis is omgeven door een wijk met veel natuur met op vijf minuten fietsafstand het boerenlandschap en op twintig minuten fietsen het centrum van Amsterdam. Bovendien ligt de wijk aan een park dat is aangelegd rondom een waterpartij, welke een overblijfsel is van een dijkdoorbraak van eeuwen geleden, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Het buitenleven is voornamelijk gericht op het Waterland en het IJ. Dit is de ideale combinatie tussen de stad dichtbij, maar met voldoende afstand waardoor we geen onderdeel meer uitmaken van de hectiek. Het unieke aan het pand is dat het geheel spiegel-symmetrisch is over de diagonaal, met nagenoeg gesloten gevels naar de straatzijde en transparante gevels naar de tuinzijden. Een fijn huis met een fijne tuin binnen de ring van Amsterdam.”

Wonen en werken combineren


“We zijn begonnen met de ondergrondse uitbreiding voor ons kantoor. De kelder van het huis was namelijk te klein om goede werkplekken te herbergen. De hellingbaan die oorspronkelijk de garage was, hebben we laten uitgraven, waarna er een glazen stolp overheen is gezet. Dit geeft een mooi contrast met de dichte voorgevel. Het privégedeelte is gesloten naar de openbare weg en het kantoor is juist heel transparant: een mooi visitekaartje voor ons bedrijf. Daarnaast maken we vanuit ons kantoor heel bewust alle seizoenen mee. Naast dat we de plannen voor de verbouwing hebben gemaakt en deze hebben begeleid, hebben we voorafgaand aan de uitvoering vooral de sloop op ons genomen.

Van atelier tot slaapkamers


“Zelf hebben we uiteindelijk ook het atelier op de verdieping voorzien van een scheidingswand om zo de kinderen een eigen slaapplek te geven. Verdiepingshoge kasten met schuifdeuren om de slaapkamers af te schermen, hebben we door een meubelmaker laten maken. Deze kasten waarborgen tegelijkertijd de ruimtelijkheid van het oorspronkelijke atelier en de rust op de kinderkamers. Een volgende verbouwing is alweer op komst. Doordat het huis eigenlijk maar één slaapkamer heeft en onze twee kinderen samen op het atelier boven slapen, gaan we naast het huis twee gestapelde slaapkamers bouwen. Als een soort toren, waardoor er een eigen plek ontstaat voor onze kinderen. De atelierruimte wordt dan een speelruimte en tweede woonkamer voor het gezin met een prachtig uitzicht over het park.”

Favoriete plekken


“We hebben meerdere plekken in huis die we erg fijn vinden. Een hele mooie ervaring is het wanneer je in het kantoor via het glazen dak weer terugkijkt op de buitengevel van het huis. We staan daar letterlijk buiten het huis waar in de lente de bloesems boven ons hoofd wuiven en waar we in de winter, als het sneeuwt, onder een sneeuwdeken zitten te werken. Als we binnen in het huis zijn, voelt het kantoor als een afzonderlijk gedeelte. Dit is een belangrijk uitgangspunt om afstand van ons werk te kunnen nemen. Verder is in het huis de keuken, de plek rondom het aanrecht, echt de spil van het familieleven. Met name wanneer in de winter de zon laag staat, is het licht hier prachtig. In de zomer breidt de keuken zich uit naar de veranda die aan de keuken grenst.”

Fotografie: Rem van Schelt

Reageer

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play