Stek Woon & Lifestyle Magazine
kas

Restaurant de Kas met eigen kwekerij

Gert Jan Hageman (56) zag in 2001 zijn droom werkelijkheid worden, als hij zijn restaurant en kwekerij in Amsterdam opent. Onder het glazen dak van zijn Kas wordt het eten verbouwd, verwerkt en gegeten. Restaurant de Kas is een heerlijk restaurant met verse, eigen gekweekte ingrediënten.

Restaurant De Kas

Klaar voor de sloop

In De Kas zat tot 1997 de handelskwekerij van de gemeente Amsterdam. De omgeving, waar tot die tijd nog bomen verbouwd werden, zou plaats moeten maken voor een park. Hageman werd getipt over de kas uit 1926 en ging er helemaal voor. “Met een paar goede gesprekken en de hulp van vrienden en familie kreeg ik het voor elkaar om de acht meter hoge kas te herbouwen tot restaurant en kwekerij.” Met succes, want dertien jaar later draait De Kas nog steeds op volle toeren. Het interieur is ontworpen door Piet Boon en behoort tot één van zijn eerste grote projecten, vertelt Hageman, die nog steeds met veel plezier het groen in De Kas onder handen neemt.

Restaurant De Kas Amsterdam

Droom belichamen

“School wilde niet echt vlotten, dus na een beroepskeuzetest besloot ik de horeca in te gaan. Begonnen bij een wegrestaurant om in 1993 bij restaurant Vermeer een Michelin ster te bemachtigen. Ik dacht dat ik het gemaakt had, dat ik met een ster helemaal tevreden en voldaan zou zijn. Maar dat viel tegen. Na een tijdje besloot ik het TL-licht van de keuken te verlaten, om even tot rust te komen. In die rustperiode zag ik echt ‘het licht’. Opeens werd mij helemaal duidelijk wat ik wilde: een restaurant en kas ineen. Voor mijn plan zou ik zo’n 1000 vierkante meter nodig moeten hebben. Toen ik hoorde van de kwekerij, bleek deze een oppervlakte van 997,5 vierkante meter te hebben. Kortom: één-op-één met mijn droom.”

Restaurant De Kas Amsterdam

Restaurant De Kas

In de open keuken van Restaurant De Kas kunnen de eters aanschuiven, er staat namelijk een dinertafel in de keuken. Ook worden er rondleidingen gegeven door de kas. “Naast de kwaliteit, is het ook belangrijk dat we juist met elkaar omgaan. Ik heb het altijd belangrijk gevonden dat iedereen hier terecht kan. Jongens van 19 en vrouwen van 64. We schelden elkaar de huid niet vol en zorgen ervoor dat de sfeer altijd goed is onder de vijfenzestig full- en parttimers, die dagelijks in De Kas aan het werk zijn.”

“Iedere dag wordt er geoogst, zowel in de kas als bij onze vaste leveranciers in de stad en de Beemster. Ik heb een vriend, die in onze bedrijfswagen iedere ochtend ‘voor de hobby’ rondrijdt, om alle producten naar de zaak te brengen.” Volgens Hageman is het leven te kort voor slechte wijn. “Het is een cliché, maar wel eentje die heel erg waar is. Mijn vriendin zag in 1997 dat ik een chagrijnige brompot begon te worden, het was tijd voor iets nieuws: De Kas. Zes jaar geleden verhuisde ik van de keuken naar de kas, zodat mijn vrouw niet weer hoefde te zeggen dat ik mijn werk met minder plezier deed. Het buitenwerken geeft mij energie.”

Restaurant De Kas Amsterdam

Iedere dag een nieuw menu

“Ook de wijn halen wij niet uit Frankrijk, maar uit het Limburgse Eys.” Inmiddels hebben al meer dan honderd nationaliteiten de superverse streekgroenten van De Kas mogen proeven. Iedere dag wordt er in de Kas een menu samengesteld, afhankelijk van de oogst. Zoals je kunt verwachten bevatten de gerechten veel groente, maar je kunt ook vlees of vis op je bord verwachten. “Het mooie aan Nederland is dat er niet altijd hetzelfde geoogst kan worden”, zegt Gert Jan. “Soms kijk je echt uit naar een oogst. In Californië zou je door het goede weer telkens hetzelfde kunnen verbouwen, hier is dat niet zo. Dat maakt De Kas extra leuk.”

Benieuwd geworden naar De Kas? Het restaurant ligt in park Frankendael aan de Kamerlingh Onneslaan 3 in Amsterdam. Reserveren kan via de mail en telefoon. “Hier is het iedere dag een feestje en kan er altijd champagne gedronken worden.”

2 reacties

  • Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your weblog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I am hoping you write again soon!

    • Hi @Johnf716,

      We appreciate your kind words! You will find new posts on the blog every day. Did you already download the ‘Stek Magazine’ app for the iPad, iPhone and/or Android device? You will also find new articles each month in the magazine.

      We hope you enjoy the blog and magazine as much as we do.

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play
 
Stek Magazine nieuwste editie cover