Stek Woon & Lifestyle Magazine
Stek buitenleven

Waar moet je op letten bij het kopen van brandhout?

Je kan niet zomaar elk brandhout op de markt kopen. Het is belangrijk dat je bepaalde aspecten in het achterhoofd houdt als je brandhout gaat kopen. Op die manier kan je ervoor zorgen dat je het juiste brandhout aanschaft. Wil je weten waar je dan precies op moet letten als je brandhout gaat kopen? Zoek dan niet meer verder. Hieronder kan je namelijk een aantal handige tips vinden voor het kopen van brandhout. 

Allerlei houtsoorten

Misschien ben je ervan overtuigd dat elke houtsoort als brandhout kan worden gebruikt. Dit is in een zekere zin ook echt zo, maar elke houtsoort heeft eigen kenmerken. Het is dus belangrijk dat je let op de kenmerken van de houtsoorten om te bepalen welke houtsoort jij het beste kan gebruiken. Berkenhout kan worden aangemerkt als zacht hout. Dit betekent alleen dat berkenhout niet zo lang blijft branden. 

Houtsoorten die worden aangemerkt als hard hout branden over het algemeen een stuk langer. Een voorbeeld hiervan is eikenhout. Deze houtsoort brandt erg lang, maar zorgt niet voor veel rook. Dat is natuurlijk ideaal. Als je op zoek bent naar een houtsoort die veel warmte geeft en lang brandt, dan kan je het beste kiezen voor beukenhout. 

Schoon en droog

Het is ten tweede van belang dat je kijkt naar hoe schoon het brandhout is. Het is heel belangrijk dat het brandhout echt schoon is. Op het moment dat het brandhout vies is, zal je merken dat het rookkanaal ook vies wordt. Als je schoon brandhout hebt, hoef je je minder zorgen te maken over de vraag of het rookkanaal nog schoon is. 

Hiernaast is het van belang dat je droog brandhout koopt. Brandhout kan namelijk nog nat zijn. Wanneer dat het geval is, zal je moeten wachten totdat het vochtigheidspercentage niet meer boven de twintig procent is. Bij houtbrikettenkan je ervan uitgaan dat het vochtgehalte nog veel lager ligt. Dit levert wel een goed rendement op. 

EPDM dakbekleding

Het formaat

Het formaat van het brandhout speelt ook een belangrijke rol. Het is namelijk de bedoeling dat je het juiste formaat aanschaft. Je zal ten eerste rekening moeten houden met de diameter en ten tweede met de lengte. Elke haard of kachel is anders en dat betekent dat er dus een verschil zit in de juiste grootte van het brandhout voor jou.

Brandhout met de diameter van ongeveer tien centimeter zal over het algemeen altijd goed zijn. Vaak zijn de blokken brandhout ongeveer dertig centimeter lang. Dit pas vrijwel in elke soort haard of kachel. Meet dus altijd van tevoren wat de maximale grootte kan zijn van de blokken brandhout om jezelf heel veel werk te besparen. 

Reageer

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play