“Genieten van de tuin in elk seizoen.” Dat is het motto van Tuinarchitect Tom de Witte. Hij tovert grote en kleine tuinen om tot een weelderige ruimte. In deze editie maken we kennis met deze gepassioneerde vakman in de tuinarchitectuur.
Tuinarchitectuur
Tom de Witte richtte in 2000 een studio op en zette dit in 2013 samen met Corinne Lecluyse verder. Ze kennen elkaar van hun studietijd uit Gent. Corinne is stedenbouwkundig ontwerper. Samen runnen ze de studio en pakken ze ook grote projecten op zoals parken en openbare ruimtes. Tom uiteraard vanuit zijn expertise voor de beplanting. “Als rode draad door onze werkzaamheden loopt de toepassing van planten. Natuurlijk geïnspireerde beplantingen geven een gelaagdheid doorheen alle seizoenen. De groeicyclus van de planten maakt de buitenruimte verrassend en nodigt uit om elk moment opnieuw te ontdekken. Een heldere visie op het ontwerp samen met een brede kennis van beplanting zijn kenmerkend voor onze studio,” licht Tom toe. “Mijn grote passie van tuinarchitectuur is vaste planten en grassen. Al op jonge leeftijd werd ik geïnspireerd door Piet Oudolf, de pionier op het gebied van dit soort beplantingen. Ik haal ook heel veel tuininspiratie uit mijn reizen. Of dit nu de regenwouden van Tasmanië, prairies in Noord Amerika of bermen langs de Zeeuws Vlaamse polderwegen zijn.”
Tuin idee
Aan de hand van zijn eigen tuin legt Tom ons uit hoe je met een smalle tuin toch een weelde aan planten kan realiseren. We bezoeken Tom in het Zeeuwse Aardenburg. Tom zijn tuin is niet alleen lang, 75 meter, maar met maximaal vier meter ook supersmal. Toch is het Tom gelukt om hier een natuurlijke weelderige tuin van te maken. Een smal paadje van kalksteensplit leidt je door de planten en grassen die in de zomer links en rechts hoog oprijzen. “Dat is echt wel typerend voor mijn beplanting,” vertelt Tom terwijl we door zijn tuin lopen. “Ik vind het belangrijk dat je niet alleen naar de planten kan kijken maar er ook door heen kan wandelen. Zelfs al heb je hier maar vier meter breedte, toch kan je er doorheen wandelen.”
Gespeelde natuur
Het leuke van de aanpak van Tom is dat de tuin heel natuurlijk lijkt maar er is geen sprake van een zogenaamde wilde tuin. “Ik pas juist planten toe die niet de vervelende eigenschappen hebben van sommige wilde planten. De Lythrum virgatum zaait zich bijvoorbeeld nauwelijks uit. En Hakonechloa macra, dat bij mij aan het einde van het terras staat, is een heel makkelijk gras, dat bijna geen onderhoud vraagt. Ik gebruik het veel in beplantingsplannen vanwege het natuurlijke, losse effect.” Uiteraard is er ook zitgelegenheid in de tuin. Genietend van een kopje koffie en het lentezonnetje nemen we plaats op een eiken zitelement achter het huis. “Er lag hier beton achter het huis”, vertelt Tom. “Daar heb ik dit houten terras aangelegd. Langs de strook die over was, is een vier meter lang eiken zitelement geplaatst. Daarachter staan hortensia’s, die zich prettig voelen op deze schaduwachtige plek. Verderop in de tuin komt de eiken balk als zitelement nog een paar keer terug.”
Effect door de seizoenen heen
De beukenhaag is vermengd met Amelanchier (krenteboompje) en Cornus Mas (gele kornoelje). “Samen maken ze maar 20% van de haag uit, maar in het voorjaar geeft dat een heel leuk effect. De haag begin eerst met gele en daarna met witte bloemetjes te bloeien. En in het najaar geeft de knallende herfstkleur van het krentenboompje een extra nuance. In het voorjaar zorg ik voor de nodige kleur met krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en Helleborussen. Heerlijk om te zien dat er in elk seizoen iets gebeurt in de tuin. Zo geniet je in elk seizoen van de tuin en dat is ook iets wat ik wil meegeven. Van een tuin geniet je niet alleen maar in de zomer maar met het juiste tuin idee geniet je het hele jaar door. Er is altijd iets buiten te beleven!”
Reageer