Stek Woon & Lifestyle Magazine
Verlichting in huis | Stek Magazine | Verlichtingsplan

Tips voor verlichting in huis

Een heerlijke bank, het perfecte vloerkleed en accessoires die allemaal matchen. Het lijkt alsof je interieur compleet is. Maar zonder goede verlichting krijg je geen sfeer in huis. Voordat je enthousiast op zoek gaat naar de mooiste lampen is het slim om een goed plan te maken. Lees daarom even onze tips voor verlichting in huis.

Verlichting in huis | Stek Magazine | Verlichtingsplan

Begin met verlichting in huis

Wellicht staat de verlichting in huis niet als eerste op je prioriteitenlijstje als je gaat verbouwen, verhuizen of opnieuw inrichten. En toch raden we je aan om juist hiermee te beginnen. Tenslotte heb je overal verlichting nodig en vooral het juiste licht. In een vroeg stadium kan je nog alle draden wegwerken en genoeg lichtpunten aanbrengen zodat je later geen wirwar van stekkers krijgt.

Onderdelen voor je verlichtingsplan

  • Basisverlichting
    Een huis met veel natuurlijk licht is natuurlijk ideaal. Dat hangt ook helemaal af van de hoeveelheid en grootte van de ramen. En we houden nu eenmaal van veel licht in huis. Dus naast natuurlijk licht heb je de voldoende basisverlichting nodig die een gehele ruimte licht geeft. Kies hiervoor spotjes, plafondlampen of wandlampen. Deze zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het licht. Let ook op de plaats voor de schakelaars. Zodra je je huis binnenkomt wil je juist graag meteen je basisverlichting aan kunnen zetten.
  • Accentverlichting
    Er zijn punten in huis waar je directe verlichting nodig hebt. Denk hierbij aan je werkplek, aan de eettafel of bij een stoel waar je graag in leest. Ook kan je bijvoorbeeld een prachtig kunstwerk uitlichten door hier een directe spot op te plaatsen. Accentverlichting zorgt ook voor sfeer omdat ze niet de hele ruimte verlichten maar juist ruimtes of objecten uitlichten.
  • Sfeerverlichting
    Het kiezen van sfeerverlichting is een enorme uitdaging maar wel een heel leuke. Er zijn zoveel prachtige lampen te koop die ook de stijl van je interieur benadrukken. Denk aan een industriële staande lamp of draadlampen en een vintage lamp als echte eyecatcher. Een lamp als sfeerverlichting is eigenlijk een heel mooie accessoire die je toevoegt.

Aanschaffen verlichting in huis

Maak aan de hand van bovengenoemde soorten verlichting een lijstje van alle ruimtes in huis. Bepaal vervolgens op welke punten je welke soort verlichting nodig hebt. Naast het kopen van de armaturen zelf is het type lamp ook heel bepalend voor de hoeveelheid licht en de sfeer. Led lampen zijn nu vaak de eerste keuze. Met een dimmer pas je eenvoudig de lichtsterkte aan naar elke gewenste sfeer. Led lampen zijn ook met een grote fitting verkrijgbaar zoals E27 Led lampen. Ze zijn zuinig in gebruik en je kan hier in principe al je oude gloei- of spaarlampen mee vervangen. Zo heb je niet alleen over de juiste verlichting in huis maar ben je ook milieubewust.

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.