Stek Woon & Lifestyle Magazine
DSC

Puik Art : Jong, getalenteerd en ambitieus

Je hebt als aankomend ontwerper een geweldig design gemaakt maar hoe zorg je ervoor dat het ook bekend wordt? Laat dat nu de missie zijn van Puik Art. In 2012 richtten Daan Gescher en Freek Claessen Puik Art op. Zij hebben een groot aantal jong getalenteerde designers onder hun hoede genomen.

DSC02604

 

Waarom Puik Art?
“We wilden getalenteerde productontwerpers helpen met het in de markt zetten van hun creaties,” vertelt Daan. “Aangezien de subsidies werden afgeschaft werd het steeds moeilijker voor de creatieveling om rond te komen van hun eigen creaties. De designers zijn mega creatief maar op zakelijk vlak laten zij nog wel eens wat steken vallen. Op deze manier willen wij een platform aanbieden waarbij iedereen kan doen waar ze goed in is. De designers ontwerpen en wij kunnen ons focussen op productie en sales. Een echte win-win situatie.”

Hebben jullie zelf een designer achtergrond?
“Freek heeft een master in marketing gedaan en ik heb commerciële communicatie gestudeerd. Wij zijn geen ontwerpers maar weten wel wanneer een product verhandelbaar is. Wij vinden dat design in dienst moet staan van de commercie. Sommige ontwerpers draaien door in het ontwerpproces. Die specifieke ontwerpen zijn vaak niet betaalbaar en zeer slecht te produceren. Wij kijken dan ook vooral naar ontwerpen die dagelijkse gebruiksvoorwerpen leuker maken. Functie en vormgeving zijn erg belangrijk.”

Hoe selecteren jullie designers?
“We werken veel met pitchen. Wanneer we bezig zijn met een nieuwe lijn, sturen we een briefing naar al onze ontwerpers en ook nieuwkomers. Wanneer de ontwerper komt presenteren zien we vrij snel welke designers wel aan onze maatstaven voldoen en welke niet.”

Wat is het voordeel voor de designers?
“We zorgen dat de producten aan de man worden gebracht. De designer komt met een ontwerp en een technische tekening. Vanaf dat moment regelen wij dat er samples komen. We zoeken fabrieken, zorgen dat er een doos omheen komt, grote inkoop, vervoer en uiteindelijk de verkoop. Je vindt onze ontwerpen bij verschillende prachtige designwinkels maar ze zijn ook te koop bij bedrijven zoals Bijenkorf, VTwonen, Fonq, Eijerkamp etc. Daarbij hebben we agenten in verschillende landen zoals: België, Luxemburg, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Zweden en Noorwegen.”

Als je jonge designers een gouden tip mag geven wat zou het dan zijn?
“Design moet in dienst staan van de commercie. Zorg voor een ontwerp die breed gedragen wordt, want alleen dan kan je de massa bereiken. Dit moet uiteraard dan wel de doelstelling zijn van de designer. Sommige designers willen bijvoorbeeld alleen unieke producten maken.”

Reageer

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play
 
Stek Magazine nieuwste editie cover