Stek Woon & Lifestyle Magazine
eggs mini arne jacobsen

Poppenhuis annex designhuis

Poppenhuizen. Wie kent ze niet? We konden er vroeger geen genoeg van krijgen. Maar wie denkt dat poppenhuizen alleen maar voor kleine meisjes zijn, heeft het mis. Ook bij menig volwassene gaat het interieurhart kloppen om een droomhuis in te richten. Weliswaar een miniatuurversie, maar wel van je eigen droomhuis!

Barbie huis
Ook ik heb als klein meisje een poppenhuis van mijn ouders gekregen, zo eentje van hout met mooie antieke meubeltjes, tinnen potjes en pannetjes en mooi behangen muurtjes. Helaas was ik toentertijd nog niet echt zo ‘interior-minded’ dat ik deze antieke stijl wist te waarderen. Jaren later heb ik op Koninginnenacht op de Rozengracht in Amsterdam nog een kartonnen drie verdieping hoog poppenhuis gevonden. Al mijn vintage barbies in hun mooiste outfitjes stonden kek in het door mij compleet ingerichte Barbie huis. Kleurenkopieën van mijn tapijtontwerpen lagen in alle ruimtes. Leuke printjes sierden alle wandjes. Maar ook mijn kat Pancho vond mijn Barbie huis reuze knus en gezellig. Helaas was mijn kartonnen Barbie huis daar niet tegen bestand… Nadat zowel verdieping één als twee meerdere malen volledig waren ingestort, ging mijn Barbie huis ter ziele. Met pijn in mijn hart heb ik het uiteindelijk op straat moeten zetten. Mijn Barbies bleven niet lang dakloos hoor, ze ‘wonen’ tegenwoordig op stand in een mooie Mexicaanse vitrinekast.

Maten & Stijlen
Poppenhuizen zijn er in alle maten. De internationale standaardmaat is 1:12 (15cm) Maar ook 1:6 (30cm) voor barbiepoppen en miniatuur designstoeltjes van Vitra. Voor moderne speelgoedpoppenhuizen en bijpassende meubeltjes (het Zweedse merk Lundby) is de schaal weer 1:18 (10cm) . Ook het precieze uiterlijk van poppenhuizen kan verschillen naar tijd, plaats en functie. In principe zijn er drie basistypen poppenhuizen:

  1. Huizen met een voorkant die open en dichtgeklapt kan worden.
  2. Inkijkhuizen, waarvan de achterkant open is en alleen de voorkant een gevel heeft.
  3. Kabinetpoppenhuizen, waarvan de kamers bestaan uit kisten die in een kast of kabinet zijn geplaatst. Meestal zitten er glazen deuren voor.

Van Victoriaanse Huizen naar moderne droomvilla’s
Vroeger waren er vooral veel overdadig gedecoreerde Victoriaanse poppenhuizen.  De laatste decennia bestaan er ook strak vormgegeven droomvilla’s ingericht met mini designmeubels en dimbaar led licht. Om van te watertanden zo mooi… Menig interieurliefhebber zal de poppenhuizen van Boomini prachtig vinden. De huizen met de namen ‘White’ en ‘Wood’ zijn zelfs ontworpen door een architect en de geweldige meubeltjes door een interieurontwerper.

Op brincadada.com vind je ook de mooist vormgegeven moderne minihuizen, waar je zelf zó in zou willen wonen. Het is dat ze op schaal zijn, anders wist ik het wel…. Geïnspireerd op de minimalistische bouwwerken van architecten  Paul Rudolph en Tadao Ando. Het Emerson House, het Dylan House of het Zoe House.

MG_34951 _MG_3465

Uit  2001 is het Kaleidoscope House, een samenwerkingsproject met fotografe Laurie Simmons en architect Peter Wheelwright en Bozart Speelgoed (die speelgoed met toonaangevende hedendaagse kunstenaars produceert). Ingericht met een heuse accessoirelijn van modern meubilair door eigentijdse ontwerpers zoals Karim Rashid, Dakota Johnson en Ron Arad. In het huis hangen foto’s, schilderijen en staan sculpturen, gemaakt  door kunstenaars zoals Cindy Sherman en Barbara Kruger. Tapijten van Judy Ross. Kunst van Jonathan Adler. Het huis heeft ook nog eens schuifbare transparant gekleurde wanden die, wanneer ze elkaar overlappen, van kleur veranderen. Een droom voor elke interieur fetisjist. Maar waar mijn interieurhart helemaal heftig van gaat kloppen is het Arne Jacobsen Miiboxen poppenhuis. Een ware mini replica van het eigen huis in Charlottenlund van deze Deense architect (schaal 1:16). YouTube filmpje van zijn huis: Exact hetzelfde. Briljant! En uiteraard schreeuwt zo’n huis om ingericht te worden met alleen maar miniversies van zijn design meubeltjes zoals de Egg- en de Swan chair. Het huis is ook om aan de muur te hangen. Zo enorm leuk. De voorkant klap je open en er verschijnt een design poppenhuis. Smelt! Ik heb al een Ball Chair van Eero Aarnio (1:12). Nu de rest nog!

the-egge-arne-jacobsen

Have fun!

Rosalisa

 

1 reactie

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play
 
Stek Magazine nieuwste editie cover