Stek Woon & Lifestyle Magazine
Splashing badkamers | Stek Magazine

Je droombadkamer ontwerpen in 5 stappen

Staat een droombadkamer ontwerpen en realiseren bovenaan jouw verlanglijstje? Dan geven we je graag wat tips om alvast in beeld te brengen hoe je dat aan kan pakken. Er zijn namelijk zo veel mogelijkheden. Ook voor jouw badkamer!

Stap #1 Droombadkamer ontwerpen

Alvorens je enthousiast winkels gaat bezoeken, is het handig om eerst een moodboard te maken. Dat kan je doen met tijdschriften en bijvoorbeeld badkamer brochures. Knip alle beelden uit die jou aanspreken en plak ze samen op een groot vel papier of karton. Tip: Laat jouw partner ook een moodboard maken zonder te spieken! Zo kun je daarna vergelijken of jullie dezelfde stijl voor ogen hebben. Je kan ook op Pinterest een board aanmaken en daar allerlei plaatjes verzamelen. Sta ook stil bij de verschillende vormen. Ga je voor strakke lijnen, ronde vormen of een combinatie? Zoek hier verschillende voorbeelden van uit voor bijvoorbeeld de wastafel(s). Spreekt de betonlook en een wat meer industriële sfeer je aan? Of spreken de beelden met pasteltinten jou juist aan? Bedenk ook goed dat je wellicht gek bent op een bepaalde kleur maar dat je de badkamer in de basis toch neutraal maakt zodat deze ook tijdloos is en lange tijd je droombadkamer blijft. Met kleuren handdoeken, mooi badlinnen en accessoires kun je ook bijvoorbeeld de kleur pink prominent toevoegen zonder na een jaar die lieflijk roze tegeltjes helemaal zat te zijn.

Stap #2 Uitgangspunten

Voordat je bedenkt wat er allemaal in jouw droombadkamer komt, is het verstandig om de situatie helemaal in kaart te brengen. Meet alles goed op en maak een schaaltekening. Je kunt ook een 3D badkamerontwerp programma hiervoor gebruiken maar gewoon uittekenen op papier kan natuurlijk ook. Geef ook aan waar de deur is en eventuele ramen. Let ook op waar de leidingen lopen en waar de afvoer zit. Informeer eventueel vooraf of er iets verplaatst kan worden. Tegenwoordig zijn er ook veel mogelijkheden met vrijstaande kranen bij een bad. Het is dus niet altijd nodig om vanuit de zijkant te ‘werken’.

Stap #3 Wensenlijstje

Naast de beschikbare ruimte bepalen jouw wensen hoe jouw droombadkamer eruit komt te zien. Wil je een inloopdouche of liever een douchecabine? Een douchecabine kun je ook helemaal laten aansluiten op de rest van de uitstraling van je badkamer. Neem ook de tijd om na te denken over alle mogelijkheden die er nu zijn op douche-gebied. Een stoomcabine, een stortdouche, een gewone douche met handdouche… Het kan allemaal. En als je toch aan het dromen bent, waarom dan niet alle mogelijke nieuwigheden bekijken.

Douchecabine aquasplash

Ga je voor een groot rechthoekig bad of voor de nu populaire ovale vorm? Of staat in jouw droombadkamer een badkuip op pootjes? Concentreer je eerst op de belangrijkste keuzes zoals het toilet, eventueel bad, douche en wastafel. Of staan twee klein)ere wastafels hoog op jouw lijst? Staat jouw wasmachine in de badkamer? Dan hoort deze ook bij het wensenlijstje om een plaats te krijgen. Moeten alle handdoeken, toiletrollen voorraad, zeepjes, shampoo ook allemaal een plek krijgen in de badkamer? Houd dan rekening met een goede opbergruimte. Tip: Lades onder een wastafel zijn een heel overzichtelijke manier om allerlei kleine en grote spulletjes op te ruimen.

Stap #4 Ontwerpen badkamer

Nu je de grootte weet, waar de leidingen liggen en wat je er graag allemaal in wenst, kan het ontwerpen van je droombadkamer beginnen. Geef bij al je gekozen wensen de grootte aan. Online kun je gemakkelijk maten van bijvoorbeeld wasbakken en baden vinden. Neem ook verschillende groottes zodat je kan spelen met je opstelling. Deel de voorzieningen die in verband met leidingen of afvoer op een bepaalde plek moeten staan, eerst in. Maak 2 of 3 verschillende indelingen zodat je echt kan ontdekken wat er met de ruimte allemaal mogelijk is.

badkamer noord

Stap #5 Afwerking droombadkamer

Je hebt er in stap 1 vast al een duidelijk beeld van gekregen. Jouw droombadkamer ontwerpen stralen allemaal een landelijke, moderne, Scandinavische of industriële look uit. In elke stijl kun je je sanitair ook uitzoeken die daar bij past. Let bij het uitzoeken van de tegels ook op de verschillende formaten. Een XXL tegel op de vloer kan de ruimte optisch groter laten lijken. Bij een goede basis kun je ook bij de afwerking de stijl wat prominenter maken. Zoals bijvoorbeeld voor de keuze van verlichting.

Een industriële lamp boven de twee wastafels in metallic of mat zwart, geven je badkamer meteen een stoere uitstraling. Laat die stijl terugkomen in de accessoires zoals een tandenborstelhouder in betonlook. Zo heb je een tijdloze basis met de industriële look die nu trendy is. Veel plezier bij het ontwerpen van jouw droombadkamer!

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.