Stek Woon & Lifestyle Magazine
cad original

Heimwee naar de kerstboom? Kies voor een kamerboom!

De feestdagen zijn voorbij, de kerstboom staat aan de straat of is in de tuin geplant. Maar wat te doen tegen dat ‘legenestsyndroom’, door die saaie kale plek in de woonkamer? Tijd om het gemis van het gezellige kerstgroen te compenseren, bijvoorbeeld door het gebruik van mooie kamerbomen.

Kamerbomen doen hun naam eer aan; door hun grote, imposante uiterlijk vormen ze een heuse blikvanger in ieder interieur. Kamerbomen vormen een rustpunt in een hectische tijd. De groene bladeren absorberen geluid, brengen de natuur dichterbij en geven een gevoel van beschutting tegen de buitenwereld. Daarmee passen ze bij de stijltrend waarin alles in huis een eigen verhaal vertelt, van een dierbaar object tot een goed gekozen woonplant. Klinkt leuk, maar weet je niet welke soort je moet kiezen? Wij geven enkele tips.

Robuuste boom 
Beaucarnea (Olifantspoot) heeft een mooi contrast tussen de rechte stam en groene lancetvormige sprieten die uit de kroon groeien. Het aparte silhouet combineert goed met kamerbomen die over de hele stam groen bieden. Door zijn opvallende, subtropische uiterlijk is het een echte blikvanger in huis. Deze robuuste jongen is een makkelijke plant die zelf water opslaat in de stam en knol, en zo grotendeels zelfvoorzienend is. Een ideale plant voor de vergeetachtige bewoner dus!

kamerboom kopen

Schaduwster
Polyscias staat graag in de schaduw en ontwikkelt daar karakteristieke takken waaraan over de gehele lengte mooie bladeren groeien. Het blad kan, afhankelijk van de variëteit, groen, geel of wit zijn. Omdat de Polyscias recht omhoog groeit blijft de vorm vrij compact, zodat deze kamerboom ook geschikt is voor wat kleinere ruimten. De stam gaat deels schuil achter de bladeren, waardoor de boom een echte ‘bosuitstraling’ heeft.

Kamerklassieker
De Dracaena (Drakenbloedboom) is een hoge, volle kamerboom met een stevige stam, waaruit bladeren in groen, geel en goud groeien, met soms een tint roze of rood. Volgens de NASA Clean Air-studie is deze plant een krachtige luchtzuiveraar. Naast het woongenot bevordert deze plant dus ook het woonklimaat. Door de wat palmachtige vorm heeft deze woonplant een stoere, tropische uitstraling, die elk interieur iets exotisch geeft. Deze boom combineert goed met kamerbomen die kleiner blad dragen.

kamerboom kopen

Gelukspakker 
Pachira (Watercacao) heeft meestal twee tot drie in elkaar verweven stammen en diepgroene bladeren, welke lijken op een hand met vijf vingers en volgens de Chinese Feng Shui-leer geluk en fortuin pakken. De gedraaide stammen fungeren op hun beurt als de ‘schatbewaarders’. In Azië wordt de plant ook wel geldboom genoemd. Leuk weetje: het is daar een traditioneel housewarming-geschenk.

Harmonieuze combinatie
Bij kamerbomen denk je al snel aan grote woonruimten. Ben je klein behuisd? Geen probleem! Ook in een kleine ruimte komt een kamerboom namelijk prima tot zijn recht. Door de plant op een bankje te zetten, verandert het perspectief en lijkt het groen nog imposanter, terwijl de ruimte eronder als het ware lucht geeft. Dit maakt de boom minder massief.

DIY plantenstandaard
Door de plant op een bankje van sloophout te zetten creëer je een mooi contrast tussen de zachte bladeren en het ruwe hout. Maak zelf een plantenstandaard met wat hout uit de bouwmarkt. Of kijk eens op marktplaats; hier vind je veel plantenhouders uit de jaren 60 en 70, ideaal voor een retro interieur. Je kunt er ook voor kiezen om de planten op te hangen. Wil je zelf een plantenhanger maken? Bekijk hier het stappenplan en het filmpje om zelf een plantenhanger te knopen.

Welke pot past bij welke plant?
En de pot? Eigenlijk is het zonde om voor een opvallende pot te kiezen, en zo de aandacht van je mooie boom af te leiden. Kies liever voor neutrale kleuren of materialen, zoals wit, beige, antraciet of terracotta. Toch liever een kleurtje? Kijk naar de kleurnuances in de bladeren, en stem daar je keuze op af. Zo kan een roze pot mooi staan bij een Dracaena met tinten rood en roze. Heb je een aardig budget? Kijk eens naar de strakke Case Study Cilinder van Modernist of een van de bloempotten van Hay. Maar natuurlijk kun je ook terecht in het plaatselijke warenhuis.

Hopelijk helpt jouw nieuwe kamerboom je de grauwe wintermaanden door te komen!

Fotografie: mooiwatplantendoen.nl

Reageer

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play
 
Stek Magazine nieuwste editie cover