Stek Woon & Lifestyle Magazine
opstalverzekering

Heb jij al een waterontharder in huis? 

In Nederland ervaren veel mensen problemen van kalk in het water. Het verschilt per gemeente wat de hoeveelheid kalk is die bij jou uit de kraan komt, maar dat er kalk in je water zit staat vast. Je kunt de hardheid van je water testen met een teststrip. Voor veel mensen is het echter overduidelijk dat er kalk in het water zit wanneer zij even naar hun badkamer kijken. Wanneer het kalkhoudende water opdroogt, blijft de kalk achter en dat kan een vervelende aanslag achterlaten. Wil jij hier graag van af, dan kun je een waterontharder installeren. Deze kleine installatie haalt het kalk uit het leidingwater en dat brengt vele voordelen met zich mee. Wij zetten ze allemaal voor je op een rijtje.

Een waterontharder in huis voordelen | Amysoft

Hoe werkt een waterontharder? 

Een waterontharder onttrekt het kalk aan het water. Dat gebeurt op basis van ionenuitwisseling werkend op met regeneratiezout. In de installatie vind je een harstank die gevuld is met kleine bolletjes kunsthars waar het leidingwater langs stroomt. Het kalk wordt door deze harsbolletjes aangetrokken en daardoor uit het water gehaald. De hars en het kalk gaan een verbinding aan waardoor het gescheiden kan worden van het water. Het kalk wordt vervolgens afgevoerd naar het riool. Een goede waterontharder is daarom altijd met het riool verbonden.

Een waterontharder in huis voordelen | Amysoft

Kalkvrij water komt met vele voordelen 

Er zijn tal van redenen te noemen waarom je voor kalkvrij water zou willen gaan. Ten eerste is het beter omdat je geen last meer zult hebben van kalkaanslag. Dat leidt ertoe dat je veel minder werk hebt van het schoonmaken van je badkamer, maar ook van je keuken. Sterker nog; bestaande kalkaanslag zal verdwijnen wanneer het met kalkvrij water in aanraking komt. Je hoeft dus niet met schadelijke, chemische middelen in de weer om je badkamer weer in goede staat te krijgen. Omdat er geen kalk in het water zit, is het ook beter voor jouzelf. Je zult merken dat je huid beter wordt omdat het niet geïrriteerd kan raken door het kalk. Heb jij droog en pluizig haar? Dan zul je merken dat onthard water een weldaad is voor je haar zonder dat je crèmespoeling hoeft te gebruiken.

Een waterontharder in huis voordelen | Amysoft

Je apparatuur gaat langer mee

Veel huishoudelijke apparatuur wordt aangetast door het kalk in het water. De verwarmingselementen van je wasmachine en combiketel zijn na een aantal jaar gebruik vaak voorzien van een dikke laag kalk. Daardoor doen zij hun werk minder goed en moet jij meer betalen voor je energierekening. Kies je voor kalkvrij water, dan gaat je wasmachine en combiketel langer mee en betaal je minder voor je energierekening. Moderne kranen zijn voorzien van keramischeschijven. Deze zijn zeer gevoelig voor kalk en daardoor wordt de levensduur verkort. Denk hierbij aan een thermostaatkraan van de douche die na verloop van tijd afwijkingen geeft qua ingestelde temperatuur en moeizamer draait. 

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.