Stek Woon & Lifestyle Magazine
narcis

Frisse februaribloeier

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, of de vroege zonnestralen doen al verlangen naar de zomer. Jammer genoeg moeten we nog even wachten voor de lente haar intrede doet. Geen nood. Met narcissen haal je binnen no-time de lente alvast in huis!

Lente in huis met de narcis
De narcis is een echte allemansvriend, mede door zijn frisse uiterlijk en het feit dat hij op allerlei manieren te presenteren valt: klassiek in een potje, maar denk ook eens aan presentatie in een vaas of mandje. Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes witte bloemetjes: er zijn wel 88 verschillende soorten, die allemaal afstammen van de wilde narcis. De soorten die we hier kennen, hebben zich voornamelijk uit Spanje en Portugal verspreid naar Noord-Europa.

Narcis in draadmand

Wist je dat?
Wist je dat de narcis vernoemd is naar de gelijknamig jager in de Griekse mythologie? Narcissus was zo verliefd op zijn spiegelbeeld in het water dat hij er uiteindelijk in verdronk. Daarom kijken narcissen altijd een beetje naar beneden. Het plantje groeit en bloeit al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond.
Narcis is de nationale plant van Wales. Eerst was dat look: soldaten droegen die in de vroege middeleeuwen op hun muts om onderling goed te onderscheiden te zijn van de vijand. In het Welsh lijkt het woord ‘look’ sprekend op dat van Narcis. Omdat die laatste toch nét wat lieflijker oogt dan prei, is die door de jaren heen het nationaal symbool geworden. Het helpt natuurlijk ook dat de bloem er in het wild weelderig groeit en bloeit.

Narcissen in vitrinekast
Styling
Narcissen zijn verkrijgbaar in zacht- tot romig geel. Kies ervoor de bloemetjes te combineren met felle contrasterende kleuren als rood of zwart. Is dat je iets te heftig, kies dan voor glazen potten, bakken, vitrinekastjes of stolpen! De felle kleur van de bloemetjes gaat ook goed samen met metaal, kunststof, glad leer en gepolijst hout. Als vrij strakke woonplant past de plant prachtig bij de grafische vormen en lijnen die je nu vaak in interieurs ziet. Vooral de planten met de hagelwitte en felgele bloemen zijn een goede match met primaire kleuren en een optische wirwar van patronen. Kies je voor een groter aantal bollen, dan hebben de planten extra impact. Omdat narcissen heel betaalbaar zijn, is dit ook met een klein budget goed te doen. Kortom: zoveel combinatiemogelijkheden, dat je in iedere winkelstraat, of misschien wel tussen je eigen spulletjes, wel een leuk potje kunt vinden!

Narcis in glazen stolp

Verzorgingstips voor narcissen
Herken je dat: je koopt een potje narcissen, en binnen een paar dagen is het geheel veranderd in trieste hangende bloemetjes? Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, houdt de bol meer energie over voor de rest van de plant. Zo kun je er langer van genieten. Narcis groeit en bloeit het best met ruim voldoende vocht, dus laat de kluit niet uitdrogen. En wil je het plantje klein houden? Geef het dan niet te veel water, want daarvan schieten narcissen al snel de hoogte in. Omdat ze altijd de zon zoeken, kunnen narcissen op pot binnen het beste af en toe een slag worden gedraaid, zodat ze niet scheefgroeien. Narcissen op pot staan ook mooi in glas: spoel het kluitje af en zet het in een laagje water. Hiermee rekening houden kan zelfs diegene met a-groene vingers van deze plantjes genieten.

Et voilà, binnen no-time heb je de lente in huis gehaald!

Fotografie: mooiwatplantendoen.nl

Reageer

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play
 
Stek Magazine nieuwste editie cover