Stek Woon & Lifestyle Magazine

Fabienne van Acquoy: Je moet doen waar je hart ligt

Voor Fabienne van Acquoy is schilderen de ultieme manier om haar creativiteit te uiten. De passie spat dan ook van haar kunstwerken af. We nemen een kijkje in haar atelier.

Vrouwen gezichten

Als kind was Fabienne van Acquoy al dol op tekenen. Ze koos wel een creatief beroep maar pas jaren later pakte ze weer een penseel op. “Ik vond tekenen heerlijk als kind”, vertelt Fabienne. “Toevallig gaf mijn vader laatst een map met allemaal werken uit mijn kindertijd. Het begon met schetsen van dieren, maar tijdens mijn middelbare schoolperiode voornamelijk van vrouwen gezichten en lichamen. Maar ik heb er toen nooit aan gedacht om hier mijn beroep van de te maken. Ik wilde na mijn middelbare school vooral gaan reizen en daar heb ik mijn studie op uitgekozen.”

Kunst van creëren

Na haar studie werkte Fabienne voor een reclamebureau. Daar creëerde ze voornamelijk content voor social media. Fabienne: “Al snel kreeg ik het gevoel dat ik niet alleen maar achter de computer wilde creëren, maar ook met mijn handen. Ik had nog nooit geschilderd en wilde dat altijd al een keer doen.” Fabienne raakte voor het eerst een kwast aan in het studentenhuis waar ze woonde. Met een kamertje van 9 vierkante meter was de ruimte klein maar de passie groot. “Sinds ik begon ben ik niet meer gestopt, alhoewel mijn eerste schilderijen niet bepaald mooi waren”, lacht Fabienne. “Het heeft me nooit weerhouden om door te gaan. Het proces is voor mij een fijne uitlaatklep en zelfs een beetje verslavend.”

Fabienne van Acquoy | Schilderen vrouwengezichten

Bijzondere opdracht

In haar eerste schilder-jaren koos Fabienne van Acquoy vooral de figuratieve stijl met vlakken. “Ik was toen vooral geïnspireerd door street-artists”, licht Fabienne toe. “Daarna ben ik een tijdje gaan experimenteren met portretten in één kleur en spetters. Ik maak voornamelijk ‘vrij werk’ maar de laatste tijd heb ik meer opdrachten waardoor ik echt tijd moet maken voor mijn ‘vrije werk’. Mijn meest bijzondere opdracht? Dat is het schilderij dat ik voor Bob en Mieke mocht maken. Ik kreeg de opdracht tijdens mijn zwangerschap. De voorpret was gewoon al superleuk. Mieke en ik hebben veel gebrainstormd over de kleuren en over het gezicht. En wat ik vooral heel bijzonder vind aan dit werk, is dat ik het heb gemaakt tijdens mijn verlof en regelmatig met mijn dochter op mijn buik in de draagzak. Ik denk dat het moederschap mij extra heeft geïnspireerd en doen beseffen dat je moet doen waar je hart ligt.”

Fabienne van Acquoy kunstwerk kleur vrouwengezicht | Stek Magazine
Fabienne van Acquoy kunstwerk kleur vrouwengezicht | Stek Magazine

Ik denk dat het moederschap mij extra heeft geïnspireerd en doen beseffen dat je moet doen waar je hart ligt.

Fabienne van Acquoy kunstwerk kleur vrouwengezicht | Stek Magazine
Fabienne van Acquoy kunstwerk kleur vrouwengezicht | Stek Magazine

Originele van Acquoy

Alle schilderijen zijn uniek. Fabienne van Acquoy maakt geen prints dus je hebt altijd een origineel kunstwerk in huis. Fabiënne: “Voor mij zijn er eigenlijk maar 2 opties om een kunstwerk voor in huis te kiezen. Je wordt op slag verliefd op een kunstwerk dat je tegenkomt of je laat iets heel persoonlijks maken wat helemaal afgestemd is op je interieur. Voor zowel opdrachten als vrij werk, is een foto of meerdere foto’s altijd mijn uitgangspunt. Voor vrij werk haal ik inspiratie uit tijdschriften, pinterest en musea bezoeken. Wanneer ik een schilderij in opdracht maak, vraag ik meestal naar foto’s van het interieur of naar kleur wensen. Tussentijds stuur ik foto’s van het proces, want mijn ervaring is dat mensen heel nieuwsgierig zijn. Ik werk met acrylverf en ik experimenteer ook met goldleaf. Dat kan net die extra touch geven. Maar ik kan nog zoveel leren en het lijkt me heel leuk om nog met andere materialen te werken, zoals olieverf en epoxy. Ik hoop binnenkort meer tijd te hebben om een cursus te volgen.”

Hoe kies je kunst voor aan de muur? | Stek Magazine

Dromen

We zijn natuurlijk heel benieuwd wat we nog van Fabienne van Acquoy kunnen verwachten en wat hoog op haar wensenlijstje staat. “Ik zou heel graag een zelfportret met Frida Kahlo maken”, vertelt Fabienne. “Zij is toch wel dé queen van de zelfportretten. En op een of andere manier heb ik mezelf nog niet durven vastleggen. Ik denk dat ik heel veel van haar krachtige kwetsbaarheid kan leren. Een andere droom is om een keer te exposeren in een art gallery. Mijn schilderijen zijn wel regelmatig te bekijken overigens. Op dit moment hangen er een aantal schilderen in mijn favoriete yogastudio ‘Tula Amsterdam’ aan het Bos & Lommerplein. Deze werken zijn ook allemaal te koop én voor aantrekkelijke prijzen. Ik vind het belangrijk dat originele kunst ook laagdrempelig kan zijn. En ik heb laatst een dag geëxposeerd in de Adam Toren voor de True Art of Giving veiling. De opbrengst van het schilderij ging naar een hele mooi stichting.”

Fabienne van Acquoy kunstwerk kleur vrouwengezicht | Stek Magazine

Meer weten over Fabienne van Acquoy of interesse welke werken te koop zijn? Neem een kijkje op catchyouonthefabside.com 

Reageer

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play