Stek Woon & Lifestyle Magazine
Enzo

Designer Ryan Frank: “Ik haal mijn inspiratie vooral uit de natuur”

In de volgende editie van Stek Magazine besteden we aandacht aan duurzaamheid. Heb jij een leuke tip voor de redactie over een designer of (web)winkel waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit artikel.

In deze blog stellen we je graag voor aan Ryan Frank. Een wel heel bijzondere designer die gebruik maakt van duurzame, gerecyclede materialen en zich liet inspireren door traditionele Afrikaanse ontwerpen. Zijn bijzondere designs en liefde voor recyclen, maken Ryan Frank Europa’s meest toonaangevende ecologische ontwerper. Wij spraken Ryan Frank over zijn grote succes. Lees je mee?

Wat is je achtergrond?

“Ik kom oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar ik ben tegenwoordig gevestigd in Londen. Naast Londen heb ik ook een studio in Barcelona, waar ik ook veel nieuwe inspiratie opdoe. Ik heb mij daar ook gespecialiseerd in duurzame en industriële ontwerpen.”

ryanfrank

Hoe ben je gestart?

“Het was in eerste instantie niet mijn bedoeling om een ecologische ontwerper te worden. Ik was werkzaam bij een architectenbureau en zij hadden een geweldige bibliotheek van interessante, maar ongewone materialen aangelegd. Ik begon meteen na te denken over wat ik allemaal kon maken van deze materialen. Het eerste ecologische product wat ik heb ontworpen is een kledinghanger; deze bestond uit samengeperste kranten. Dit vond ik destijds zo bijzonder dat ik hier verder mee ben gaan werken. Ik streef er dus naar om de producten niet alleen van duurzame, gerecyclede materialen te maken maar deze moeten ook bruikbaar en vol eigenzinnigheid zijn.”

IMG_3606

Waarin onderscheid je jezelf als ontwerper?

“Alle meubels, accessoires en lampen die ik ontwerp zijn ecologisch bewust in de vorm van materialen en processen die ik gebruik. Ik ben daar erg enthousiast over. Tegenwoordig heb ik, met deze gedachte, een breed scala aan producten kunnen ontwerpen; van computeraccessoires tot boerderijtafels. Zo ontwerp ik ook op maat gemaakte producten, maar ook gehele collecties.”

Wie of wat helpt jou bij het grote succes?

“Het toeval wil dat ik eigenlijk mijn eerste fulltime baan in Nederland had. Ik werkte als een product designer. Dat heeft zeker een bijdrage geleverd aan mijn succes en wie ik nu ben als ontwerper. Het is denk ik toch vooral de ervaring die je opdoet in je leven en wat je er mee doet om iets succesvol te laten zijn.’’
Shred_lifestyle

Welke inspiratiebronnen zien we vooral terug in jouw ontwerpen?
“Ik haal mijn inspiratie vooral uit de natuur en de omgeving waarin ik mij bevind. Ik schets daarom het liefst mijn ideeën in het park tijdens een mooie zonnige dag. Verder zie je in mijn werk ook vele culturele verwijzingen, met name naar mijn Afrikaanse roots. Deze geven mijn collectie diepte en textuur die niet altijd gevonden wordt in de hedendaagse vormgeving.”

Wat zou je starters mee kunnen geven?

“Zorg ervoor dat je plezier hebt in je werk! Dat is het allerbelangrijkste.”

Wil je meer weten over deze bijzondere designer? Meer informatie: ryanfrank.net

Reageer

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play
 
Stek Magazine nieuwste editie cover