Stek Woon & Lifestyle Magazine
marc th van der voorn

Kies de juiste verlichting

Verlichting is een echte sfeermaker. Nu het langer donker blijft, is het een mooi moment om thuis de puntjes op de i te zetten. De verwarming gaat aan en in combinatie met de juiste verlichting maak je in een handomdraai een behaaglijk thuis.

Juiste verlichting in huis | Stek Magazine | Verlichtingsplan | Foto Patrick Schneider

Kleur

Het vinden van een mooie lamp is moeilijk, het vinden van het juiste peertje minstens zo lastig! Zelf heb ik thuis aardig wat tijd besteed aan het vinden van de juiste kleur spaar- en ledlampen. Bij de gloeilamp was het eenvoudig, je had de keuze uit 25, 40, 60 of zelfs 100 Watt. De warmte van het licht was altijd gelijk, alleen de hoeveelheid licht verschilde. Een lamp vervangen was snel gedaan, elke lamp was inwisselbaar. Sinds de energiezuinige lamp de standaard is, is het er niet makkelijker op geworden een ruimte goed te verlichten. Het licht is te blauw of te geel, om over de in kleur verspringende LED lampen maar te zwijgen…

Geraffineerd

Als je ergens binnenloopt en je denkt ‘wat een fijne ruimte!’, dan is het negen van de tien keer de verlichting die het verschil maakt. Niet de bank of de indeling. Verlichting zorgt voor rust en geeft richting, het accentueert of leidt onze aandacht van iets af wat niet de moeite waard is. Een goed lichtplan is geraffineerd.

Disbalans

Ruimtes staan nooit los van elkaar. Het licht in de keuken, maar ook in de gang maakt onderdeel uit van hoe je ruimtes er omheen beleeft. Te wit licht in een open keuken maakt dat je dit in de aangrenzende ruimtes als ‘ongezellig’ ervaart. Door de lichtbronnen in de lampen te veranderen kan je deze disbalans opheffen. Het is begrijpelijk dat je meer licht nodig hebt in de keuken tijdens het koken, maar met de juiste kleur kan je heel veel winnen aan sfeer.

Kelvin

Als ik een ruimte inricht met ‘licht’ haal ik diverse soorten lichtbronnen. Altijd meer dan ik nodig heb. Wat ik niet gebruik breng ik terug. De warmtebeleving van het licht wordt uitgedrukt in Kelvin. Zo is kaarslicht 1200 K. Hoe hoger het getal, hoe kouder de lichtbeleving. Met dit in het achterhoofd en met een klein beetje moeite, lukt het altijd een ruimte naar mijn hand te zetten.

Juiste verlichting

En mocht een energiezuinige lamp het een keer begeven (ja dat doen ze!): Besef dat je hem niet zomaar met de eerste de beste lamp vervangt. Mocht je dezelfde lamp niet meer kunnen vinden, zoek dan net iets langer tot je de juiste sfeer-peer hebt gevonden die past in het geheel.

Marc Th. Van der Voorn is all round productontwerper met een voorliefde voor de juiste verlichting. Het merk AAN-UIT is zijn speeltuin op het gebied van verlichting. Kijk op marcvandervoorn.nl voor meer tips en inspiratie.

Foto: Marike van Pagée

Reageer

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.