Stek Woon & Lifestyle Magazine
Botanisch is de trend

Botanische woontrend!

Groen, groen en nog meer groen: in het interieur van vandaag mag het niet meer ontbreken. De Urban Jungle woontrend is hot, de kruidentuinrage is door half Nederland enthousiast opgepakt en de ouderwetse kamerplanten zijn niet aan te slepen. Hang- en vetplanten vinden gretig aftrek bij de tuincentra en terrariums, minituintjes of heuse greenwalls (wandpanelen voorzien van écht mos) vinden hun weg naar onze woonkamers. Zelfs de sanseveria’s van Van Kooten en de Bie (voor de iets oudere lezers onder ons) beleven een heuse revival. Het moge duidelijk zijn, de botanische woontrend is here to stay!

Groene vingers

Gelukkig gaat de term botanisch wonen verder dan alleen planten, want eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik geen enkele hang- vet of vingerplant in huis heb. Natuurlijk weet ik dat het naar binnen brengen van een stukje natuur voor een levendige en frisse touch in je interieur zorgt. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat planten een positieve invloed hebben op de gezondheid en productiviteit van de mens. Maar, hoewel ik gek ben op groen, hou ik niet per definitie van planten. En al helemaal niet van kamerplanten. Hoogstens een cactus. Daarom geef ik mijn eigen invulling aan de botanische woontrend. Dan heb ik het niet over de zoveelste geïllustreerde vintage schoolposter van allerlei planten of bladeren met Latijnse benamingen aan de muur. En ook niet over glazen stolpen met veertjes, opgezette vlinders of insecten stillevens. Natuurlijk, dat past inderdaad helemaal in de trend van dit moment. Maar het is wel een beetje voorspelbaar en afgezaagd, toch? Het groen en de planten zijn dan wel de inspiratie van deze trend, maar je bent vrij om datgene eruit te halen wat bij jou en jouw woning past.

Botanische woontrend | Monstera chair Philip Ahlstrom | Stek Magazine

 

Groene woonaccessoires

Groen in huis halen kan bijvoorbeeld ook door mooie groene woonaccessoires. Vooral XXL uitvergrote vormen of spullen met een vette knipoog blijven mijn favoriet. De in hoogglans groen gespoten XXL uitvergrote monsterablad stoel van Philip Ahlström is waanzinnig.

Botanische woontrend | Cactus Guido Drocco and Franco Mello for Gufram

Ik ben ook fan van de XL cactus, ontworpen door Guido Drocco and Franco Mello voor Gufram. gufram.it Deze cactus heb ik eens tijdens een expositie mogen gebruiken. Ook leuk: een serie vazen in de vorm van een gestileerde groen geglazuurde cactus van keramiek van Serax of de cactus tandenstoker van Essey. De groene versie van de poldersofa (Hella Jongerius voor Vitra) blijft één van mijn favorieten, net als de Egg chair in een groen wollen cashmere. Doordat groen zoveel verschillende tinten kent, is het erg makkelijk in te passen in jouw eigen interieur en stijl. Het matcht makkelijk met een industriële sfeer, maar misstaat ook zeker niet in een klassieke look. Groen is er in oneindig veel tinten en nuances, denk aan mosgroen, zeegroen, glas- of grasgroen. Om er maar eens een paar te noemen. Heldere tinten voegen iets fris en levendigs toe aan je interieur, donkere groentinten zijn meer ingetogen en serieuzer.

Vitra Poldersofa hella Jongerius

egg chair cashmere

Nieuwe organische vormen

Het plantenrijk bestaat uit eindeloos veel mooie, organische vormen. Die zijn perfect te verwerken in allerlei accessoires zoals behang, dekbedden, serviezen en gordijnen. Door die vormen op een andere manier toe te passen en door te spelen met voor de hand liggende motieven (bijvoorbeeld in oversized patronen of door het gebruik van verzadigde kleuren) creëer je weer een hele nieuwe wereld. Tegenwoordig kan men met fotografie en beeldbewerking oneindig veel nieuwe vormen bedenken en creëren, allen geïnspireerd op de oorspronkelijke organische vormen. Dan maak je wat mij betreft pas écht een statement met de Urban Jungle trend.

Melissa Peen

Een dame naar mijn hart is Melissa Peen. Zij ontwerpt behang op maat. Zo groot of zo klein als jij dat wilt. Haar ‘New Nature project’ is gebaseerd op het fascinerende feit dat biologische wortels uit de natuur kunnen veranderen door genetische manipulatie. Door in te zoomen op details van planten en bomen, creëert zij haar eigen natuur. De combinatie van hoge kwaliteit fotografie en beeldmanipulatie maakt het mogelijk om nieuwe patronen van hout, bomen, takjes en blaadjes, die niet door het menselijk oog kunnen worden gezien, werkelijk te maken.

New Nature Catalpa I Melissa Peen NewNature wisteria Melissa Peen

Komar

Het Duitse bedrijf Komar maakt de meest fantastische collectie fotobehang ever. Al sinds de jaren ‘70 staat Komar wereldwijd bekend als marktleider op dit gebied. De inspiratie voor de bijzondere designs komt van vele reizen over de wereld (National Geographic) met unieke landschappen en opvallende kleuren en vormen. Naast fotobehang van bijvoorbeeld watervallen en herfstbossen, zijn er nog veel meer speciale collecties zoals de serie ‘Into the Wild’. Let wel; zeer hoge hebfactor! Muurtje vrij? Gewoon doen.

fotobehang planten Botanisch is dé trend!

Geïnspireerd? Ga dan ook helemaal los met groen. Denk out of the box. En geef je eigen twist aan de ‘botanische woontrend’.

Have fun☺

Rosalisa

1 reactie

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play