Stek Woon & Lifestyle Magazine
REM

Binnenkijken bij architect Bastiaan Jongerius

Leefbaar wonen met kinderen in het centrum van Amsterdam? Dat kan. Architect Bastiaan Jongerius (47) en zijn vrouw Lemke (40) besloten om met twee bevriende stellen de handen ineen te slaan en samen te bouwen aan een toekomst.

Binnenkijken bij architect Basitiaan Jongerius | Stek Magazine

Nieuwe woonwensen

Precies tussen de Jordanese Elandsstraat en de Lijnbaansstraat vind je het bijzondere wooncomplex de Elandshof. Bastiaan en Lemke verbouwden al eerder een klooster met veertig andere huishoudens aan de Amsterdamse Lauriergracht, om de hoek. Dat beviel goed, maar wegens gezinsuitbreiding werd het tijd voor een grotere en meer passende woonomgeving.

Binnenkijken bij architect Basitiaan Jongerius | Stek Magazine

Liefde voor de Jordaan

Bastiaan Jongerius: “Wij en de andere gezinnen woonden allemaal al in Amsterdam. Sommige stellen met een gezin, anderen hadden plannen voor gezinsuitbreiding. Wat ons met elkaar verbond was dat we allemaal erg graag in de Jordaan wilden blijven wonen. In de binnentuin van het oude klooster de Voorzienigheid ontstond zo in 2000 het idee om met elkaar een wooncomplex in de buurt te ontwikkelen. We waren het er over eens dat het een plek moest worden met genoeg speelruimte voor de kinderen.”

Binnenkijken bij architect Basitiaan Jongerius | Stek Magazine

Perfecte plek

“In samenwerking met de gemeente vonden we in 2005 een locatie met zes kavels, die we mochten bebouwen”, vertelt Bastiaan Jongerius verder. “Er stonden destijds nog een aantal oude loodsen. We zagen direct potentie in deze plek omdat het een doodlopend straatje is, wat heel geschikt bleek voor kinderen. Een van onze wensen was namelijk een speelplek voor de kinderen. De veiligheid voor de kinderen en de intimiteit van het hofje, gecombineerd met de stad, bleek een ideale combinatie.”

Binnenkijken bij architect Basitiaan Jongerius | Stek Magazine

Lees verder in Stek Magazine

Binnenkijken is altijd leuk voor de nodige wooninspiratie en het opdoen van woonideeën voor het interieur. Leuk detail in de woonkamer is bijvoorbeeld de zelfgemaakte boekenkast. Bekijk meer binnenkijkers

Fotografie: Rem van Schelt

Reageer

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play
 
Stek Magazine nieuwste editie cover