Stek Woon & Lifestyle Magazine
INT

Binnenkijken: Vier bijzondere woningen

Binnenkijken is altijd leuk om inspiratie op te doen voor het inrichten van de woonkamer en leuk om verschillende stijlen te zien. We kijken binnen bij vier bijzondere woningen. Allemaal met vroeger een andere bestemming dan woonhuis. Wat komt daar allemaal bij kijken? We gaan op bezoek bij Zecc Architecten.

Hoe is de herbestemming van bijzondere gebouwen een expertise geworden voor jullie bureau?
‘’Het eerste project dat wij hebben gedaan is de watertoren herbestemmen, in Soest. Dat is nu een woonhuis. En het eerste project maakt ook een beetje, dat je er vanzelf een soort expert in wordt omdat het je eerste project is. En de afgelopen 10 jaar is het eigenlijk gegroeid en hebben we inmiddels meerdere watertorens herbestemd en ook allerlei andere kerken gedaan en kapel herbestemd.” We bekijken vier bijzondere woningen en zetten de belangrijkste items op een rijtje.

1. Wonen in een watertoren
Fotografie: Zecc Architecten
Bouwjaar: 1931
Gerenoveer in 2004

Stijl na verbouwing
Door de detaillering en materiaalkeuze is het levendige en industriële karakter van de toren versterkt. De gekozen kleuren zorgen ook voor een ontspannen en zachte sfeer in de woning.

Bewaarde elementen
De doorlopende wenteltrap en het oorspronkelijke waterreservoir van de watertoren zijn bewaard gebleven. Ook is de doorgang naar het dakterras via een spiltrap door de oorspronkelijke ventilatieopening in het dak toegankelijk gemaakt.

De belangrijkste veranderingen
De toren is aan de achterzijde opengesneden over drie lagen. De pui is naar buiten geplaatst waardoor er een vide ontstaat die een relatie tussen de verschillende woonverdiepingen creëert. Er is ook een nieuw sculpturaal woonmeubel aangebracht in de toren.

2. Een kapel als woonhuis
Fotografie: Cornbread
Bouwjaar: 1922
Gerenoveerd in 2006 – 2007

Stijl na verbouwing
Door de kapel erg minimalistisch te houden en van rechte vormen te voorzien ontstaat er een spannend contrast met de oorspronkelijke, zachte vormen.

Bewaarde elementen
De kenmerkende elementen in de vorm van relikwieën zijn behouden en benut, waardoor er een mooi spanningsveld is ontstaan tussen de nieuwe en oude functie van de kapel. Zo zijn ook de glas in lood ramen behouden en het balkon bij de orgel uitgebreid.

De belangrijkste veranderingen
Er zijn dakvensters toegevoegd, waardoor er diffuus licht gebracht wordt in de kapel. Verder heeft de kapel een volledige witte afwerking gekregen.

3. Wonen in een oude gymzaal
Fotografie: Cornbread
Bouwjaar: 1916
Gerenoveerd in 2009 – 2010

Stijl na verbouwing
Functioneel en esthetisch

Bewaarde elementen
De smalle kavel en oude karakteristieke ronde ramen in verschillende groottes.

De belangrijkste veranderingen
De daklichten van de gymzaal zijn dichtgezet. Om meer daglicht te creëren is er een patio toegevoegd. De grootste uitdaging was het herstellen van het verzakken van de fundering. Evenals de bovengelegen appartementen met hun bijhorende dakterrassen.

4. Koetshuis in Breukelen
Fotografie: Stijn Poelstra
Bouwjaar: 1760
Gerenoveerd in 2012

Stijl na verbouwing
Functioneel, esthetisch en gebruik van zuivere materialen

Bewaarde elementen
De hooiruiven, natuurstenen drinkbakken en gietijzeren paardenkoppen zijn duidelijk zichtbaar en bewaard gebleven. Ook zijn enkele hoge staldeuren naar voren gekomen.

De belangrijkste veranderingen
Merkwaardige voorwerpen uit eerdere verbouwingen zijn verwijderd, evenals meerdere binnenwanden. De oorspronkelijke koetsenstalling is veranderd tot een ruime leefkeuken.

 

Je leest het volledige artikel in de november 2014 editie.

1 reactie

Download de Stek Magazine app

Download onze gratis Stek Magazine interieur app voor de leukste woonideeën! Elke 6 weken een nieuwe editie met woontrends, interviews, tuinideeën, design, binnenkijken en interieurtips.

download_AppStore   Google Play
 
Stek Magazine nieuwste editie cover