Stek Woon & Lifestyle Magazine
zolder slaapkamer

Van zolder tot slaapkamer: 5 tips

Heb je een tekort aan slaapkamers of wil je zelf een wat ruimtere slaapkamer? Heb je wel een zolder waar nog weinig gebeurt of wil je je zolder een flinke metamorfose geven? Een slaapkamer op zolder realiseren is een prima investering. Schuine daken  zijn voor de inrichting van een slaapkamer niet desastreus. Ze geven je slaapkamer juist die gezellige sfeer.  Ga wel creatief met de ruimte om. Met een slimme indeling haal je het maximale uit je zolderverdieping.

Tip #1 Bepaal de bruikbare loopruimte

Een zolder kenmerkt zich meestal door schuine wanden. Een hellend dak maakt het op een aantal plaatsen onmogelijk te lopen. Teken een plattegrond van je zolderverdieping om te bepalen waar je wel kan lopen. Houd hiervoor een hoogte van ten minste twee meter aan. Deze vierkante meters zijn je bewegingsruimte. Ze bepalen de zone waar de ingang naar je slaapkamer zich bevindt, waar de trap omhoog komt en waar jij heen en weer loopt zonder je hoofd te stoten. In de lage, schuine hoeken zal je slim moeten omspringen met de indeling. Een bed of bergruimte is een prima invulling voor de lagere plekken.

Tip #2 De trap

Een trap is de verbinding van je zolder met de onderliggende verdieping. En vormt de toegang tot je slaapkamer. Een vaste trap zal de waarde van je huis flink vergroten. Toch is een trap niet zomaar geplaatst. Je moet daarvoor meestal aanpassingen maken in de constructie van de vloer. Een trap neemt bovendien meer ruimte in beslag dan je denkt. Zowel op de zolder als op de verdieping eronder. Zorg daarom dat je de trap op een goede manier oplost voor je verdere inrichtingsplannen maakt.

zolder_slaapkamer

Tip #3 Houd het simpel

Omdat een zolder schuine wanden heeft kan de ruimte snel claustrofobisch aanvoelen. Daarom is het zaak de inrichting zo overzichtelijk mogelijk te houden. Houd de indeling eenvoudig. Vermijd veel hoeken en gaten en te veel meubels. Maak simpele gebaren. Houd het licht en luchtig. Kleurgebruik is daarbij erg belangrijk. Pas lichte kleuren toe. De ruimte lijkt daardoor groter.

Tip #4 Daglicht

Hoewel je waarschijnlijk de meeste tijd slapend zal doorbrengen in je slaapkamer mag een raam niet ontbreken. Voor het uitzicht, voor ventilatie, maar ook omdat een lichte ruimte groter lijkt. Ontbreken er ramen op zolder? Dakramen zijn vrij eenvoudig te plaatsen. Heb je een zolderverdieping waar (te) weinig loopplek is? Een dakkapel biedt naast licht en lucht ook extra loopruimte. Echt een aanrader om het gebruiksoppervlak van je zolder enorm te vergroten.

Tip #5 Slimme kastruimte

Kasten zijn op verschillende manieren te realiseren op zolder. Een kastenwand, haaks op de schuine delen, vormt naast een enorme hoeveelheid kastruimte ook een mooie scheidingswand. De lage ruimten in de hoeken van de zolder zijn onbruikbaar om te lopen. Maar vormen een perfecte plek voor berging. Met schuifdeuren scheid je de kast heel eenvoudig. Er zijn veel systemen te koop die eenvoudig te plaatsen zijn.  Toch een inloopkast? Ook dat kan op een slimme manier.

inloopkast

Kortom…

Het betrekken van je zolderverdieping bij je woonruimtes geeft je huis enorm veel meerwaarde. Eén of meerdere slaapkamers zijn een perfecte invulling. Met handige aanpassingen en een slimme indeling geef je je zolder een flinke oppepper. En voeg je bovendien nog meer kwaliteit toe aan jouw woonplezier.

1 reactie

  • Ik zal mijn zolder omtoveren tot een werkruimte. Help mij met ideeen, omdat ik een zolder eigenlijk creepy vind. Helaas heb ik geen andere ruimte vrij in huis om deze om te toveren tot een werkruimte. Ik weet wel dat de lichte kleuren veel zullen helpen. Nu heb ik al de meubelen. Alleen nog de juiste kleuren zoeken.

GRATIS woonmagazine

Bekijk ons gratis inspiratie magazine voor de leukste woonideeën! 4 keer per jaar een nieuwe editie van Stek Magazine vol inspiratie over duurzaam wonen, de mooiste binnenkijkers, tuininspiratie en interieurtrends.